Facebook noscript imageGöteborgspolitiker om kriminella på fritidsgården – ”ingen chock”
Nyheter
Göteborgspolitiker om kriminella på fritidsgården – ”ingen chock”
M och SD i Göteborg vill att kommunen begär ut ett fullständigt utdrag ur belastningsregistret vid nyanställning av personal inom fritidsverksamhet. Foto: Rodrigo Carvajal/Youtube Jörgen Fogelklou
M och SD i Göteborg vill att kommunen begär ut ett fullständigt utdrag ur belastningsregistret vid nyanställning av personal inom fritidsverksamhet. Foto: Rodrigo Carvajal/Youtube Jörgen Fogelklou

I Bulletins granskande reportage om fritidsgården 1200 kvadrat i Västra Frölunda framgick att grovt kriminella har arbetat och arbetar på fritidsgården. Nu öppnar M och SD i Göteborgs stad upp för att registerutdraget slopas – istället lyfter de fram att arbetsgivaren bör begära ut ett fullständigt belastningsregister från polisen vid anställningar.

Bulletin avslöjade nyligen att fritidsgården 1200 kvadrat i Västra Frölunda i Göteborg har och har haft anställda kopplade till den grova organiserade brottsligheten.

Flera personer som har arbetat och arbetar på fritidsgården är dömda för en rad brott såsom grovt vapenbrott, misshandel, ringa narkotikabrott, olaga hot med mera. Under 2021 arbetade två män som var huvudmisstänkta i det så kallade frisörmordet på fritidsgården.

Den ene dömdes till nio års fängelse för medhjälp till mord. Den andre dömdes för mord i tingsrätten till nio års fängelse men friades senare i hovrätten.

Sverigedemokraterna i Göteborg har länge velat se skärpta krav för vilka som får arbeta på fritidsgårdar, men även att det införs bättre kontroll av vilka personer som besöker fritidsgårdarna. För partiet kom inte avslöjandet som någon chock.

– Vi har i många år krävt ett fullständigt utdrag ur polisens belastningsregister. Alla som är anställda i kommunen måste lämna fullständiga utdrag ur polisens register. Det fungerar inte med nuvarande system med registerutdrag, där enbart ett par grova brott ingår, säger Jörgen Fogelklou, kommunalråd, tillika SD:s gruppledare i Göteborg, till Bulletin.

Fullständig transparens

För att jobba på fritidsgård krävs ett registerutdrag. Vissa brottskategorier förekommer dock inte i detta registerutdrag. För arbete inom skola och fritidsgård visas enbart om personen i fråga dömts för mord, dråp, grov misshandel, sexualbrott, människorov, barnpornografibrott eller grovt rån.

Därför har grovt kriminella kunnat slinka igenom systemet och fått anställning. Jörgen Fogelklou menar att det måste råda fullständig transparens om vad personer har gjort sig skyldiga till.

– Det kan inte vara så att vi har folk som jobbar inom äldreomsorgen som dömts för snatteri mot äldre. Även om snatteri inte är ett grovt brott borde de personerna diskvalificeras för att jobba med äldre, säger Fogelklou och fortsätter:

– Det är klart att alla måste få en andra chans. Men det måste framgå tydligt vad personen i fråga gjort sig skyldig till. Har människan sonat sina brott och lämnat sin kriminalitet bakom sig, då kan det finnas möjlighet till en andra chans. Där får varje enhetschef göra en individuell bedömning. Men ska man jobba i kommunen måste en ordentlig bakgrundskontroll göras så att detta inte sker igen.

Våren 2022 yrkade SD i Göteborg på en kartläggning över kriminalitet på stadens fritidsgårdar, framför allt om hot från yngre i kriminella nätverk. Men yrkandet röstades ner.

– Övriga partier i Göteborg röstade nej till vårt förslag, säger Fogelklou.

”Skrämmande”

Nina Miskovsky är kommunalråd för Moderaterna med ansvar för sociala frågor i Göteborgs stad. Hon berättar att Moderaterna la ett yrkande i kommunstyrelsen tillsammans med Demokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i februari om en kartläggning av kriminell verksamhet på stadens fritidsgårdar.

Men yrkandet röstades ner efter en omröstning med röstsiffrorna 7–6. Yrkandet kom i samband med skandalen i Botkyrka, där det avslöjats att grovt kriminella arbetat och vistats på ABF:s fritidsgårdar.

– Det var synd att vänsterpartierna röstade ner vårt förslag. Vi ville ha en genomlysning av kriminell verksamhet och otillåten påverkan. Vi har dock sett den här typen av problematik tidigare, bland annat på fritidsgårdar i Biskopsgården, under den tiden många IS-resenärer tog sig till Syrien från Göteborg, säger Miskovsky.

Moderaterna i Göteborg vill att det sker en översyn kring de bakgrundskontroller som görs avseende fritidspersonal. Miskovsky säger att det kan behövas nationella riktlinjer över vilka typer av bakgrundskontroller som ska göras på fritidspersonal som ska arbeta med barn och ungdomar.

Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) är det upp till varje enskild kommun att avgöra och ansvara för vilken typ av personal som kan anställas.

– Jag känner att det vore bra med nationella riktlinjer om vad som kan accepteras och inte. Det blir väldigt snett och godtyckligt om en grovt kriminell person kan få anställning i en kommun men samtidigt nekas jobb i en annan, säger Miskovsky till Bulletin.

Läs även: Bulletin avslöjar: Tungt kriminella på Göteborgs största fritidsgård

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu