Facebook noscript imageGreklands nya vapen mot migration: Ljudkanoner
Nyheter
Greklands nya vapen mot migration: Ljudkanoner
Polisen Dimitris Bistinas använder en så kallad Long Rande Acoustic Device (LRAD) som monterats på ett polisfordon längs den grekisk-turkiska gränsen nära den grekiska staden Feres. Foto: AP/TT.
Polisen Dimitris Bistinas använder en så kallad Long Rande Acoustic Device (LRAD) som monterats på ett polisfordon längs den grekisk-turkiska gränsen nära den grekiska staden Feres. Foto: AP/TT.

Under coronapandemin har färre personer tagit sig till Europa för att söka asyl. Den grekiska gränspolisen har använt de lugna månaderna till att testa nya, digitala redskap som ska minska migrationen. Ett av dem – ljudkanoner vars ljud kan orsaka dövhet – har fått EU att reagera.

De är inte större än en liten, gammaldags tv, men ljudet från dem är minst lika högt som det från en jetmotor, enligt grekiska medier ännu högre. En person som kommer för nära kan i värsta fall bli döv – och att hålla folk på avstånd är precis vad den grekiska gränspolisen vill göra.

De senaste månaderna har de därför testat utrustningen vid gränsfloden Evros mellan nordvästra Turkiet och nordöstra Grekland.

Ljudkanonen riktas mot den turkiska sidan av gränsen. Syftet är att i framtiden kunna hindra personer från att ta sig in i Grekland. Foto: AP/TT.

– De här kanonerna har fortfarande inte använts eftersom det inte har varit något massivt inflöde på grekiskt territorium på samma sätt som skedde förra året, säger en grekisk polis till nyhetsbyrån AFP.

Ljudkanoner, som vanligtvis används för att upplösa demonstrationer och hålla djur borta från flygplatsers landningsbanor, är bara ett av flera digitala och experimentella redskap som testats längs Greklands 20 mil långa gräns mot Turkiet med syfte att hindra människor från att ta sig in i EU olagligt.

En mur av stål, liknande den som byggts vid USA:s gräns mot Mexiko, har byggts längs en sträcka där många personer korsar gränsen, och övervakningstorn har utrustats med kameror och sensorer som dygnet runt kan registrera rörelser på långt avstånd, rapporterar nyhetsbyrån AP. Med artificiell intelligens (AI) upptäcks ovanlig aktivitet.

En polisbil patrullerar längs en stålmur vid floden Evros i närheten av byn Poros vid den grekisk-turkiska gränsen. Foto: AP/TT.
Poliser patrullerar längs den nya stålmuren, som liknats med muren som byggts längs delar av gränsen mellan USA och Mexiko. Foto: AP/TT.

För att säkra EU:s yttre gräns har avtal ingåtts med bland annat Turkiet, som mot ekonomisk ersättning ska hindra migranter från att ta sig till Europa. Men avtalen är svåra för EU att kontrollera, och Turkiet har använt hotet om nya flykttingströmmar som politiskt påtryckningsmedel.

Teknologin kontrollerar däremot EU själva, och sedan migrationskrisen 2015 har man satsat tre miljarder euro (30 miljarder kronor) på forskning inom säkerhetsteknik vid europeiska universitet och företag.

AI-styrda lögndetektorer, virtuella gränsvaktsrobotar som ska intervjua migranter, scanning av handflatans blodkärl för biometrisk identifikation, och drönare är några av de saker som enligt AP testats i Grekland, men också i andra länder längs EU:s yttre gräns.

En grekisk polis jobbar med digital övervakning av gränsen mot Turkiet i den grekiska byn Nea Vyssa. Foto: AP/TT.

Mycket av den teknologi som utvecklas syftar till att stoppa människor innan de korsat gränsen mot EU, vilket är ett krav för att kunna söka asyl.

Det har lett till kritik från människorättsorganisationer som Euro-Mediterranean Human Rights Monitor, som i ett pressmeddelande beskriver de nya redskapen som ”farlig, experimentell och diskriminerande”, vars syfte är att göra EU till ”ett digitalt fort”.

Förutom dövhet kan de grekiska ljudkanonerna orsaka svår smärta i öronen och ge kroppen en chock, skriver man.

EU själva har reagerat på nyheten om ljudkanonerna, och har bett den grekiska regeringen om mer information kring hur de kommer att användas.

Den Europeiska kommissionens talesperson Adalbert Jahnz säger till AP att det är upp till varje medlemsland hur man väljer att övervaka sina gränser, men att metoderna “måste överensstämma med fundamentala europeiska rättigheter, inklusive rätten till värdighet”.

Text: Sören Billing

soren.billing@bulletin.nu

Polisen Dimosthenis Kamargios tittar på ett elektroniskt övervakningstorn i närheten av den grekiska byn Lagyna vid gränsen mot Turkiet. Foto: AP/TT.

Sören Billing