Under torsdagen och fredagen samlades över hundra tunga delegater från hela världen i Paris för att diskutera globala finansreformer för att rädda klimatet. På plats utanför mötet befann sig klimataktivisten Greta Thunberg för att demonstrera för klimaträttvisa.
Hundratals tunga delegater från hela världen samlades i Paris under en två dagar lång klimatkonferens som avslutades på fredagen. Mötet som initierats av Frankrikes president Emmanuel Macron kallades officiellt för ”Toppmötet för en ny global finansieringspakt”.
Klimatmötet syftade till att diskutera skuldsättning och klimatfinansiering samt åtgärder för att reformera de globala finansorganen. Bland annat ska mer kapital gå till klimatåtgärder i utvecklingsländer och därför måste de globala finansreformerna införas, enligt Macron.
Stater med hög skuldsättning ska dessutom ha möjlighet att genomföra välfärdssatsningar som gynnar klimatet. Enligt Macron behöver de snart 80-åriga institutionerna Världsbanken och Internationella valutafonden bli ”mer effektiva, mer rättvisa och mer anpassade till dagens värld”.
Klimatskatt på sjötrafik
Slutdeklarationen förväntas innehålla ett förslag om en global klimatskatt på internationell sjötrafik, vilket skulle kunna inbringa över 1 000 miljarder kronor årligen. Däremot verkar stödet för en skatt på finansiella transaktioner, en annan idé som dryftats, inte vara lika stort.
Toppmötet är inte en del av FN och G20 och inga formella, bindande beslut fattades. Men Frankrikes president Macron anser att mötet är ett viktig steg för att kunna genomföra globala finansreformer och att slutsatserna från mötet finns uppradade på en ”att göra-lista”.
På plats utanför mötet i Paris befann sig den svenska klimataktivisten Greta Thunberg. Hon var även där för att uttrycka sitt stöd till en fransk klimatgrupp som anklagats för att uppmuntra till våld. Under onsdagen förbjöds klimatgruppen, som kallas SLT (Les Soulèvements de la Terre), efter ett beslut av Frankrikes regering, rapporterar DN.
Landets inrikesminister Gérald Darmanin har kallat demonstranterna för ”ekoterrorister”.
Förbjudit inrikesflyg
Frankrike har nyligen förbjudit inrikesflyg under 2,5 timmar av klimatskäl. Konkret handlar det om tre flyglinjer som kommer att stoppas. Inga flyglinjer från Charles de Gaulle förbjöds då tågförbindelserna inte kunde motsvara tidsgränsen på 2,5 timmar, rapporterar Trafikanalys.
Läs även: Kvinna trakasserar sexvåningshus – grannar kräver vräkning