Facebook noscript imageGrind och elstängsel på Gotland: ”Gated community”
Nyheter
Grind och elstängsel på Gotland: ”Gated community”
Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

På Gotland, vid Bode Friggars, har privatpersoner spärrat av ett område med grind och elstängsel. En anonym läsare skriver till Helagotland att det ”ser ut som att Gotland har fått sin första gated community. Vägen ner till havet är avspärrad.”

Avspärrningen består av en grind och elstängsel som blockerar tillgången till en grusväg och en stig som leder ner till havet. På grinden hänger det en skylt om kameraövervakning innanför avspärrningen samt en skylt där det står ”privat tomt, tillträde förbjudet”.

Till Helagotland säger uppgiftslämnaren att:

– Det här är inte Gotland, inte svenskt. Ska vi ha det så här? Att man stänger av? Jag tycker inte det. Man gör inte så.

Petter W Rimfors, jurist på länsstyrelsen, berättar för Helagotland att det är tillåtet att stängsla in samt ha kameraöverbevakning på sin tomt förutsatt att kameran inte riktas utanför tomtgränsen.

Länsstyrelsen har öppnat ett tillsynsärende om avspärrningen.

En av fastighetsägarna välkomnar en tillsyn och säger att stängslet de satt upp är menat som fårstängsel. Man uppger att tanken är att ha får, vilket de skulle skaffat tidigare i år, och därmed är stängslet elektrifierat. Grinden hänvisar de till tidigare inbrottsförsök och okända bilar som, de upplever, ha ”scoutat” deras fastigheter – därtill hör även kameraöverbevakningen.

Fastigheten har länge varit obebyggd och allmänheten har nyttjat den för promenader och bad enligt strandskyddet och allemansrätten.

Fastighetsägaren menar att skylten om privat mark upprättats för att uppmärksamma allmänheten om att respektera den privata sfären. Han vidhåller att han inte har något emot strandskyddet eller allemansrätten men att ”om jag sitter på min mark och har en middag då kan ju inte någon säga ”jag har allemansrätt” och sätta sig två meter ifrån mig.”

Till Helagotland hänvisar Rimfors till miljöbalkens skrivning om att om ett stängsel ”uppenbart [. . .] endast är avsett att utestänga allmänheten från området, får föreläggande meddelas om att ta bort det.”

Fastighetsägaren säger att ”den enda skylten jag kan förstå att det finns ett tillsynärende på är att man skriver privat mark då kan man skrämma folk från att utnyttja strandskyddet eller allemansrätten”.

Läs även: Två nya stränder i Kiruna granskas – kan vara brott mot strandskyddet

Nyhetsredaktionen

fakta

Miljöbalken

Svensk natur och miljö regleras i miljöbalken som trädde i kraft 1999.

Femte avdelningen 26 kap.

11 § ”Är det uppenbart att ett stängsel endast är avsett att utestänga allmänheten från området, får föreläggande meddelas om att ta bort det.”