Facebook noscript imageGudmundson: Om enbart kvinnor fick välja
Per Gudmundson
Ledare
Gudmundson: Om enbart kvinnor fick välja
Centerpartiets Annie Lööf har en ny väljarbas. Foto: Jessica Gow, TT.
Centerpartiets Annie Lööf har en ny väljarbas. Foto: Jessica Gow, TT.

Trots stiltje i opinionen finns det trender att hålla ögonen på. Det visar SCB:s partisympatiundersökning.

Om unga kvinnor fick bestämma skulle Sverigedemokraterna åka ut. Bara 2,8 procent av kvinnorna mellan 18 och 29 sympatiserar med SD. Det framgår av SCB:s partisympatiundersökning, som publicerades på onsdagen.

Tvärtom är det för män med egna företag. Bland företagande män är SD största parti, med 32 procent.

Det råder stiltje i svensk opinion, att döma av SCB-mätningen, som utfördes innan den röriga regeringsbildningen och avslöjandena om de nya ministrarna. Partisympatiundersökningen bekräftar i stället långsiktiga tendenser. De LO-anslutna männens vandring ut ur arbetarrörelsen fortsätter, till exempel. 30,9 procent av dem sympatiserar numera med SD. Klyftan mellan inrikes och utrikes födda består. Om enbart utrikesfödda fick avgöra skulle Socialdemokraterna ha 47,2 procent och Vänsterpartiet 12,5.

Men mätningen illustrerar också mindre uppmärksammade fenomen. Ta de unga kvinnorna igen, till exempel. Någonting händer med dem när de går vidare i livet. Läser kvinnorna tre år på universitet dubbleras sympatierna för Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men när kvinnor gifter sig halveras stödet för MP och V – i stället dubblas sympatierna för Kristdemokraterna.

Och när kvinnorna får barn sjunker sympatierna för Socialdemokraterna radikalt, från 37,3 bland kvinnor utan barn till 28,4 med. Om kvinnor flyttar från hyresrätt till bostadsrätt sjunker stödet för Vänsterpartiet med 5 procentenheter, och till villa med det dubbla.

Syftet här är förstås inte att driva gäck med kvinnliga väljare. Eller, jo, kanske lite. Men främst understryker siffrorna att partisympati till stor del styrs av materiella betingelser. Många av dessa politiska mönster är djupt rotade och känns välbekanta. De bekräftar våra fördomar på ett nästan skrattretande sätt. Om bara chefer fick bestämma, exempelvis, skulle Moderaterna ha 40,1 procent.

Det är när långsiktiga trender till slut välter dessa invanda föreställningar på ända som det blir spännande. När utvecklingen går stick i stäv mot förväntningarna.

Läs även: Framtiden tillhör Vänsterpartiet, tyvärr

Länge var Centerpartiet ansett som ett intresseparti för lantbrukare. I dag är partiets anhängare några helt andra. Bland den femtedel av kvinnorna som har högst inkomster har C stöd av 16,5, i princip dubbelt så mycket som bland allmänheten. Bland universitetsutbildade kvinnor är C-sympatierna nästan lika höga. Centerpartiets bas i dag tycks alltså vara kvinnliga tjänstemän på mellannivå (14,0 procent).

Centerpartiets sympatisörer uppger numera oftast att Socialdemokraterna är näst bästa parti. 37,7 procent sätter S som näst bäst. Men det finns fortfarande en del i C som drar åt höger. De skulle kanske kunna skifta blockbalansen något. Kanske rentav avgöra valet, om de blev tillräckligt missnöjda med Annie Lööf. 19,9 procent av centersympatisörerna har Moderaterna som andrahandsval, och 5,1 Kristdemokraterna.

Det är väl de medelålders männen, får man anta.

Läs även: Ett blågult block har formats

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.