Gudrun Schyman och Gunnar Hökmark debatterade frågan om Ukrainakriget och dess lösning i Sveriges radio under torsdagen. Schyman sade att parterna borde kompromissa och ta sig till förhandlingsbordet, medan Hökmark inte alls höll med och såg det som en befängd inställning.
Gudrun Schyman som idag företräder Klimatalliansen och tidigare varit partiledare för Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet, säger i en debatt i Sveriges radio att Ukraina borde förhandla med Ryssland för att uppnå fred.
I en debatt mot Gunnar Hökmark, tidigare partisekreterare och riksdagsledamot för Moderaterna, säger Schyman vidare att ökade militära insatser inte kommer att leda till fred och att länderna istället borde ta sig till förhandlingsbordet under en vapenvila.
– Jag tror att det är många som skulle vilja se ett slut på det här orättfärdiga och brutala kriget. Problemet som jag ser det är att det görs väldigt lite för att få i gång fredssamtal. Krigshets trappar upp konflikten.
– Vi vet att det är förhandlingsbordet som gäller förr eller senare. Ju tidigare desto bättre för att spara liv och undvika förstörelse, säger Schyman.
Hökmark håller inte med
Gunnar Hökmark håller inte med Schyman om att parterna borde förhandla, utan uppfattar det som en befängd inställning.
– Den här strategin, det är inte ett sätt att få slut på kriget, utan att belöna kriget, att belöna den som startade kriget. Egentligen är det som att låta hustrumisshandlaren eller våldtäktsmannen flytta samman med offret i tron om att det blir frid.
Enligt Hökmark bör man inte ge med sig, det är Ryssland som måste dra sig ur kriget. Ukraina ska inte behöva kompromissa sig fram till fred eller ge upp delar av sitt land för fred.
– Ryssland har börjat detta krig i strid med all internationell rätt och respekt för Ukraina. Det är väldigt enkelt att avluta kriget. Det är som Finlands statsminister Sanna Marin har sagt, Putin kan göra det i dag genom att dra tillbaka ryska trupper. Det är kravet som världen måste rikta mot Ryssland.
Schyman håller inte riktigt med och menar att båda parterna kommer att behöva kompromissa för att nå fred.
– Det är ganska rimligt att tänka sig att det finns saker som man kan diskutera och det kan innebära förflyttningar av positioner på bägge håll. Det brukar ju gå till så i en förhandling, säger Schyman.