Facebook noscript imageGuillou i blåsväder efter attack på Doku: Hatsajt som kollaborerar med Säpo
Nyheter
Guillou i blåsväder efter attack på Doku: Hatsajt som kollaborerar med Säpo
Jan Guillou är i blåsväder efter en krönika där han påstår att Stiftelsen Doku ”kollaborerar” med Säpo. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Jan Guillou är i blåsväder efter en krönika där han påstår att Stiftelsen Doku ”kollaborerar” med Säpo. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Sofie Löwenmark och Stiftelsen Doku avslöjade att en reporter på Sveriges Radio inlett en relation med ett säkerhetshot. Aftonbladets krönikör Jan Guillou hävdar nu att det hela var fejk, att Doku är en ”hatsajt” och att man kollaborerat med Säpo. Guillou får stenhård kritik i sociala medier. ”Mytomanen Jan Guillou”, skriver bland annat journalisten och debattören Nuri Kino.

Stiftelsen Doku avslöjade i början av maj att en reporter på Sveriges Radios Ekotredaktion inlett en relation med Raad al-Durhan, en islamist som är klassad som säkerhetsrisk och har fått ett utvisningsbeslut. Reportern hade gjort en serie inslag med bland annat al-Durhan.

I en krönika i Aftonbladet kallar nu Jan Guillou Doku för ”hatsajt” och anklagar Doku för att ”kollaborera” med Säkerhetspolisen, Säpo.

Foto: Faksimil Aftonbladet.

 

På sociala medier får Jan Guillou stenhård kritik. Statsvetaren Peter Santesson påpekar ordvalet från Jan Guillou, ”kollaborera”, när han retweetar terrorforskaren Magnus Ranstorp där denne påpekar att Guillou ljuger.

Historikern David Lindén påminner om att Jan Guillou tidigare varit ordförande för Publicistklubben.

 

Journalisten och debattören Nuri Kino är mycket kritisk och menar att Guillou är en ”mytoman”.

 

Sveriges Radios reporter – som numera har slutat på eget initiativ – hade gjort en serie reportage med al-Durhan och fått kritik från bland andra terrorforskaren Magnus Ranstorp för att inslagen var partiska.

Ytterligare avslöjanden av Dagens Nyheter har visat att reportern inlett relationen med al-Durhan tidigare än vad Sveriges Radio tidigare velat medge, redan under tiden som hon gjorde sin granskning.

Dokus Sofie Löwenmark har kommenterat på Twitter. 

”Jag vet inte riktigt hur jag ska kommentera Aftonbladets publicering av Jan Guillous fria fantasier och lögner”, skriver hon och fortsätter:

”Tiden är förbi från då det gick att tysta ner granskning av våldsbejakande islamism.”

Bulletin söker Aftonbladet. 

Läs även: Annika Borg: Därför är så många svenska journalister Palestinaaktivister

Lyssna även: Bulletins helgintervju: Magnus Ranstorp: Har funnits en enorm beröringsångest

Pelle Zackrisson