Facebook noscript imageHallengren: ”Klimatsvek”
Politik
Hallengren: ”Klimatsvek”
Lena Hallengren (S). Foto: Riksdagen
Lena Hallengren (S). Foto: Riksdagen

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) kommer med största sannolikhet inte att fällas i dagens misstroendeomröstning. Det står klart efter beskedet att S kommer att lägga ner sina röster.

Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén går till hårt angrepp i talarstolen i kammaren inför omröstningen.

– Man började skarpt med att lägga ned miljödepartementet. Och sedan dess har det svenska folket kunnat följa en serie av beslut där klimatet och miljön har prioriterats ned på dagordningen.

– [Misstroendeomröstningen] saknar egentligen helt grund, kontrar Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg. Enligt Lindberg väcker delar av oppositionen misstroende för att man är missnöjda med regeringens politik.

– Den misstroendeförklaring som ligger på bordet idag kan inte anses nå kriteriet för ett seriöst politiskt hantverk, säger Lindberg.

Camilla Brodin (KD) är inne på samma spår. Hon kallar misstroendeförklaringen ett sätt för ”delar av oppositionen att uttrycka ett allmänt missnöje”.

Inför omröstningen gav inte Romina Pourmokhtari någon uttryck för oro att bli avsatt då Socialdemokraterna meddelat att man lägger ner sina röster.

– Jag ser det som ytterligare ett bevis på den splittring som finns inom oppositionen i sakpolitiken, säger Pourmokhtari på väg in i kammaren.

– Jag hoppas att oppositionen snart kan börja berätta vad deras alternativ är, säger hon.

Romina Pourmokhtari hade sällskap av hela regeringen på väg till omröstningen.

– Det är klart att Romina kommer att ha riksdagens förtroende, det är alldeles uppenbart, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Arkivbild.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Arkivbild.

MP: Förvånad

Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet står bakom misstroendeförklaringen – men inte Socialdemokraterna som har meddelat att man kommer att avstå från att rösta.

Det innebär att misstroendeförklaringen inte kommer att gå igenom. Det krävs att minst 175 ledamöter röstar ja för att fälla Pourmokhtari, och C, MP och V samlar bara 66. Även om S ställt sig bakom hade det fortfarande fattats två röster.

Misstroendeförklaringen väcktes av C och MP i december strax efter att regeringen presenterat sin klimathandlingsplan. Partierna är kritiska eftersom de anser att planen inte sänker utsläppen av koldioxid tillräckligt.

– Jag är förvånad över att S inte tar klimatfrågan på större allvar. Vi hade hoppats på en enad opposition i den här frågan, säger språkröret Daniel Helldén.

S: Verkligen inte

Magdalena Andersson (S) framhåller att partiet är starkt kritiskt till den klimatpolitik som regeringen för.

TT: Har ni förtroende för Romina Pourmokhtari?

– Verkligen inte. Men det är inte förtroendet för regeringens politik man prövar i en sån här omröstning, säger Andersson.

Hon framhåller att S är restriktiva med misstroendeomröstningar, och att det ligger flera KU-anmälningar mot Pourmokhtari.