Sverige får ingen renodlad idrottsminister. Jakob Forssmed, tidigare ekonomisk-politisk talesperson för KD, utses till socialminister med ansvar över folkhälsan, civilsamhället och idrotten. På fritiden engagerar han sig som friidrottstränare.
– Jag känner mig ödmjuk inför uppgiften, säger han till Bulletin.
Sverige blir utan en renodlad idrottsminister. Det klargjordes efter att statsminister Ulf Kristersson (M) presenterat de nya ministrarna i samband med regeringsförklaringen i riksdagen.
Idrottsfrågorna flyttas från Kulturdepartementet och kulturministerns bord till Socialdepartementet och socialministerns ansvarsområde.
Jakob Forssmed, vice partiordförande för Kristdemokraterna samt ekonomisk-politisk talesperson, blir ny socialminister. Han tar över rollen efter Ardalan Shekarabi (S) som tidigare var social- och socialförsäkringsminister.
Forssmed som är född i Huskvarna i Jönköpings kommun, tvåbarnspappa och friidrottstränare får ansvar över bland annat idrottsfrågorna, civilsamhället samt folkhälsan. Jakob Forssmed säger att de fyra kommande åren kommer att bli intressanta och spännande. Han nämner att han kommer att lägga stor vikt vid att förebygga psykisk ohälsa bland unga.
– Jag känner mig ödmjuk inför uppgiften, säger han till Bulletin.
”Skapa goda förutsättningar”
Flera idrottsprofiler har länge velat se en renodlad idrottsminister, hur ser du på det?
- Jag tycker det är lite svårförståelig kritik. Det vi gör nu är att koppla ihop folkhälsofrågorna med föreningsliv och idrott för att kunna jobba tillsammans på de här frågorna på ett väldigt bra sätt. Om vi hade en renodlad idrottsminister hade risken varit stor att den hade blivit för klåfingrig. Idrotten ska bestämma mycket över sin egen tillvaro, och vi ska se till att skapa goda förutsättningar för den, säger Jakob Forssmed till Bulletin.
Jakob Forssmed kommer även att ansvara över civilsamhällesfrågor och bidrag till föreningar och organisationer som tar emot statligt stöd.
– Vi kommer att se över regelverk samt stävja missbruk. Jag ser också att civilsamhället utför fantastiska insatser. Jag tror inte på att dra in på stöden, då vi ser civilsamhället som en stark resurs. Däremot kommer vi att försöka stoppa de bidrag som går till extremism och andra föreningar som enbart försöker sko sig på bidrag.
Riksidrottsförbundet: ”God dialog”
Riksidrottsförbundet skriver i ett pressmeddelande att de ser fram emot att hitta nya vägar tillsammans med den tillträdande ministern för att tackla de utmaningar som idrottsrörelsen står inför.
− Vi har haft en god dialog och ett givande samarbete med Jakob Forssmed genom åren och vi inom idrottsrörelsen ser fram emot att fortsätta det under mandatperioden. Jag är säker på att vi kommer att kunna hitta vägar framåt för att tackla gemensamma utmaningar, samtidigt som vi värnar det som utmärker den svenska idrottsmodellen – stor frihet att själva forma och besluta hur vi bedriver vår verksamhet samtidigt som det finns en öppenhet och lyhördhet för statens övergripande mål med stöd till idrotten, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.
Ulf Kristersson har i tidigare tal betonat idrottens betydelse, dels för att förbättra folkhälsan och dels som ett sätt att främja integration och sammanhållning. I Tidöavtalet saknas dock information om hur den tillträdande regeringen avser att satsa på idrotten. Därmot står det att den nya regeringen vill stärka arbetet med den psykiska hälsan som ett led i folkhälsoarbetet. Ulk Kristersson sa däremot att det kommer att göras satsningar på idrotten i sin regeringsförklaring.
− Att det nu aviseras satsningar på idrotten är lovande, men det återstår att se vad det innebär i praktiken, säger Björn Eriksson.
Läs även: De får de tunga ministerposterna i Kristerssons nya regering