Stockholmsbarometern indikerar att återhämtningen har varit stark i Stockholmsregionen. I DN säger Handelskammarens chefsekonom Stefan Westerberg att ”det finns en synkroniserad och stark röst från näringslivet: det har blivit mycket bättre, vilket också säger en del om det läge vi kommer ifrån”. Samtidigt finns det problem på Stockholms arbetsmarknad.
Stockholmsbarometern publiceras fyra gånger per år av Stockholms Handelskammare i samarbete med Konjunkturinstitutet. Barometern har som bas konfidensindikatorer bland företag och hushåll, och illustreras med ett numeriskt värde. Värden mellan 99 och 101 anses vara normala och värden större än 110 indikerar ett mycket starkare konjunkturläge, medan de som är lägre än 90 är mycket svagare än normalt.
– Bedömningen av konjunkturläget baseras mycket på hur företagen har upplevt utvecklingen de senaste tre månaderna och hur de ser på framtidsutsikterna. Mätningarna handlar om andra kvartalet men görs under juli, det kan också påverka, säger Stefan Westerberg i DN.
Även branscher som haft det svårt under pandemin upplevde stark återhämtning. För första gången sedan krisen började var nettotalet positivt för antalet företag som ökade sin personalstyrka jämfört med dem som minskade personalstyrkan, rapporterar DN. Hotell- och restaurangbranschen ansåg att det i nuläget är markant mycket bättre än tidigare kvartal, men de förväntar sig en ytterliggare förbättring under nästkommande kvartal.
Markant uppgång i Stockholmsbarometern
I jämförelse med första kvartalet 2021 har Stockholmsbarometern ökat från 104 till 114,6, en ökning med tio till elva indexvärden. Det är det högst uppmätta värdet sedan mätningen startade 2003.
– Det tyder på att hushåll och företag här i Stockholm sammantaget anser att läget har blivit mycket bättre och att läget nu är väldigt starkt, säger Stefan Westerberg under en presskonferens.
Arbetskraftsbrist
Av de företag som blev tillfrågade i Stockholmsbarometerns undersökning uppgav 26 procent att de har brist på personal. I databranschen var det störst arbetskraftsbrist där 63 procent av företagen uppgav att de hade brist på arbetskraft, rapporterar DN.
– Vi har problem med kompetensförsörjning, det finns strukturella problem på Stockholms arbetsmarknad, säger Stefan Westerberg i DN.
Även långtidsarbetslösheten konstateras vara ett stort problem i Stockholmsregionen. För närvarande finns det 44 000 långtidsarbetslösa, en markant ökning sedan början av pandemin.
– Det är ett stort problem som det krävs stora reformer för att lösa. Cirka 75 procent av alla långtidsarbetslösa har en svag ställning på arbetsmarknaden, med en kombination av låg utbildningsnivå och problem med det svenska språket, säger Stefan Westerberg i DN.
I pressmeddelandet förklarar Stefan Westerberg att det finns ett matchningsproblem mellan arbetsgivare och arbetstagare.
– Det är så klart jättepositivt att se så tydligt positiva anställningsplaner i många branscher, men det är oroande att många företag i olika branscher upplever att det är svårt att hitta personal. Det understryker att matchningen mellan utbud och efterfrågan inte fungerar och att alltför många står långt från arbetsmarknaden, säger Stefan Westerberg.