Den höga smittspridningen i Haparanda har fått Finland att återigen besluta om att begränsa gränspassagerna. ”Det blir tufft för oss”, säger företrädare för näringslivet på orten.
Antalet smittade med covid-19 i Haparanda ökar stadigt. Under årets andra vecka konstaterades 80 nya fall och smittspridningen är nu på den högsta nivån sedan coronapandemins inledning.
På fredagen beslutade Finland att nya gränsregler gäller från onsdag nästa vecka och 30 dagar framåt. Alla inresande, med undantag för vissa yrkesgrupper, kommer att behöva testa sig och uppmanas att sätta sig i karantän.
– Det här är naturligtvis trist för oss, men man kan inte påstå att det kommer som någon överraskning. Vi har ju haft en hög smittspridning här och finnarna är försiktiga, säger Thomas Björnfot, som är näringslivsstrateg i Haparanda kommun.
Tömda lador
Endast arbetspendling som bedöms vara nödvändig kommer att tillåtas, vilket medför att trafiken över Haparanda väntas halveras, rapporterar nyhetsbyrån STT med hänvisning till den finländska tullmyndigheten.
– Haparanda är en stor handelsstad så självklart blir vi hårt drabbade av sådana här beslut, det blir tufft för många näringsidkare som redan i våras hade tömt sina lador.
Robinson ska locka besökare
Även om Haparandaföretagarna har gått på sparlåga har konkursvågen uteblivit, och för Thomas Björnfot är det viktigt att läget stabiliseras till sommaren, så att inte besöksnäringen drabbas lika hårt.
– Förra sommaren och hösten var katastrofal, men nu har vi ”Robinson” som snart börjar sändas och det innebär en enorm marknadsföring för Haparanda/Torneå. Vi vill inte att coronaviruset ska ta bort den positiva effekten som vi förväntar oss, säger Thomas Björnfot.
TT: Vad beror det på att smittspridningen är så hög i Haparanda?
– Jag har ingen aning, faktiskt. Vi klarade ju oss väldigt bra i våras, inga sjuka på äldreboenden och generellt få fall. Folk har kanske slappnat av och möjligen ser vi resultatet av att jul- och nyårshelgen lockade hit besökare från andra orter söderifrån, säger Thomas Björnfot.
TEXT: Kristina Erkenborn/TT