Cancelkulturen skördar årligen sina offer. Bulletin listar 13 kändisar som drabbats.
Det var först under 2019 som begreppet cancelkultur tog fart och på allvar började diskuteras. ”Cancel culture” kommer ursprungligen från USA och kom att användas flitigt inom den amerikanska högern bland personer som utryckt sig politisk inkorrekt. Flera svenska opinionbildare och medieprofiler som till exempel Alexander Bard och Henrik Jönsson har uppmärksammat och ifrågasatt fenomenet. Cancelkulturen innebär att man på olika sätt ”deplattformeras”, eller ”kastas ut” från en plattform där man tidigare varit verksam och bidrar till att folk tar avstånd ifrån vederbörande på olika sätt.
Bulletin listar nedan flera kända svenska profiler som av olika skäl hamnat i den mediala frysboxen.
2022: Margaux Dietz
Influencern och Youtube-kreatören Margaux Dietz fick under 2017 stort genomslag efter att ha filmat och publicerat sin egen förlossning på Youtube. Dietz sågs som en frisk fläkt i Youtube-Sverige och växte snabbt till att bli en av Sveriges mest inflytelserika influencers. Inför valet 2018 intervjuade hon bland andra Sveriges partiledare i programmet Partitempen, ett program som även återkom inför valet 2022.
Dietz har tidigare såväl hyllats som kritiserats för sin vänskap med Kristdemokraternas partiledare – och sedan 2022 Sveriges vice statsminister – Ebba Busch. Dietz ska enligt uppgift ha fått skjuts hem med Buschs Säpo-bil. Dietz har även kritiserats för sin bok Arnold reser till Sydafrika eftersom boken ansågs exkludera Sydafrikas svarta befolkning.
Nyligen kom det hittills största bakslaget för influencern. I början på november 2022 publicerade Dietz en Youtube-video där en utslagen okänd man hittades utanför hennes lägenhetsdörr. Flera affärspartners avslutade snart därefter sina samarbeten med henne. Kritiken riktades främst mot Margaux Dietz moraliska kompass, eftersom hon valde att filma mannen utanför dörren i stället för att ringa polisen, men även för att hon lät sin femårige son gå ut och peta på honom.
Sedan dess har det varit hyfsat tyst på såväl Youtube som Instagram från influencern. Dietz har bett om ursäkt för sitt agerande, men det återstår att se om hon välkomnas tillbaka in i värmen eller ej.
2022: Kajsa Ekis Ekman
Författaren och journalisten Kajsa Ekis Ekman, känd för sin böcker om bland annat prostitution och surrogatmödraskap, sparkades från sin position som ledarskribent på vänstertidningen ETC i våras. Orsaken var att hon skrivit en artikel om den ukrainska nyhetssajten Kyiv Independent, där hon påstod att sajten hade nazistkopplingar. För detta blev hon kallad ”Putins språkrör”. Ekman fick även stark kritik för att hon i sociala medier valt att inte kalla Russia Today för en propagandakanal. Efter att ETC sparkat Ekman fick hon en ny roll som chefredaktör på LO-tidningen Arbetet, men efter protester från tidningens styrelseledamöter blev Ekman uppsagd även där varpå hon i sin tur stämde tidningen. Kajsa Ekis Ekman är dock sedan en längre tid krönikör på Aftonbladets kultursida där hon skriver än idag. Bulletin har sökt henne för en kommentar.
2020: Paolo Roberto
Skådespelare, programledare, kock och proffsboxare. Paolo Roberto hade flera strängar på sin lyra. På sociala medier publicerade han träningsvideos och matlagningsvideor, på filmduken syntes han i Stieg Larssons Flickan som lekte med elden och på TV var han programledare för tävlingsprogrammet Robinson.
Via matvarumärket Paolos sålde Roberto egenimporterade italienska produkter och han hade även ett royaltyavtal med restaurangkedjan Pane Fresco.
År 2020 fick Roberto ett strafföreläggande för att ha köpt sex. Han hade avslöjats under en polisrazzia i centrala Stockholm. Roberto erkände handlingen under en intervju i TV4, där han dessutom berättade att han inte köpt sex tidigare men att han misstänkte att den kvinna han köpt sex av inte gjorde det frivilligt.
Samarbetet mellan Roberto, Pane Fresco och Paolos avbröts, där den sistnämnde även valde att byta namn på varumärket. Roberto har sedan dess varit exkluderad från mediala sammanhang, men har nyligen startat en egen podd samt börjat skriva krönikor för tidningen Non Grata.
2020: Hamid Zafar
Hamid Zafar, även kallad ”Rektor Hamid”, var läraren och kändisrektorn som fick hela Sverige på fall. Han uppmärksammades särskilt för sitt arbete med att få bukt med problemskolor i utanförskapsområden. För detta arbete tilldelades han priset som årets svensk 2018. Zafar, född i Afghanistan, var barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun. 2020 avslöjade DN att Zafar skrivit hatiska inlägg om judar och homosexuella under pseudonym på nätet. Nyheten spreds som en löpeld och resulterade i att Zafar köptes ut från sin chefspost med nio månadslöner. Under en längre tid var det tyst från Zafar, men i september i år gick han ut och bröt tystnaden i tidskriften Kvartal.
2017: Katerina Janouch
Författaren och sexualrådgivaren Katerina Janouch har med sina böcker Anhörig och Sommarbarn blivit folkligt hyllad. Janouch var även med vid grundandet av damtidningen Elle i Sverige och har skrivit krönikor i tidningarna Mama, Allt i hemmet samt ungdomstidningen Veckorevyn där hon främst skildrat det sexuella samlivet och svarat på frågor om otrohet och relationer.
År 2017 deltog Janouch i ett inslag i tjeckisk TV där hon bland annat beskrev hur Sverige ”vacklade under massinvandringen” och att folk hade börjat beväpna sig. Intervjun väckte stora reaktioner i Sverige där bland andra dåvarande statsminister Stefan Löfven ifrågasatte Janouchs uttalande.
Sedan dess har Katerina Janouch blivit en allt mer högerinriktad samhällsdebattör där hon återkommande varit öppen med sin kritik mot storleken på Sveriges invandring.
Hösten 2017 blev Janouch polisanmäld för förtal av den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Rossana Dinamarca sedan Janouch skrivit en rad Twitterinlägg om politikern. Efter polisanmälan valde Viking Line att avbryta ett pågående samarbete med författaren. 2022 åtalades och fälldes Janouch för grovt förtal då hon anklagat en lärare för att ha tvingat en elev att “erkänna sig till islam”.
Janouch är idag vice ordförande för Education4future, driver sin egen blogg Katerinas Magasin och jobbar på SwebbTV.
2017: Soran Ismail
Soran Ismail var länge en av Sveriges mest omtyckta komiker. Han medverkande i TV4:s populära humorprogram Parlamentet och turnerade landet runt med sin standup-show En skam för Sverige. År 2010 var Ismail med i den så kallade Järnrörsskandalen, dock på andra sidan ”cancelkonceptet” då SD-politikerna Kent Ekeroth, Christian Westling och Erik Almqvist fick stark kritik efter att ha viftat med järnrör och skrikit sexistiska och rasistiska skällsord mot Ismail och hans sällskap.
När MeToo-vågen först nådde Sverige blev Ismail en av de mest uppmärksammade kändisarna då han anklagades för våldtäkt och sexuella övergrepp. Anklagelserna ledde inom kort till att komikern helt fick lämna det publika livet, däremot åtalades han aldrig. Några år senare dömdes dock en kvinna som anklagat Ismail för förtal.
Ismail höll sig utanför strålkastarljuset fram till 2021 då SVT visade en dokumentär i två delar där han fick tala ut om sina upplevelser. Ismail är nu inne på sitt femte och sista år på psykologprogrammet och driver även en podcast om psykologi med Daod Ali.
2022: Jonas Andersson
Skellefteåbon Jonas Andersson var riksdagsledamot för Sverigedemokraterna samt partiets talesperson i migrationsfrågor. Andersson har en bakgrund som ungdomspedagagog och har jobbat med ensamkommande ungdomar.
Inför valrörelsen 2022 fick plötsligt ”runkbilder” spridning på Twitter. Nyheter Idag publicerade avslöjandet och nyheten fick snabbt stor spridning. Efter skandalen sa Andersson upp sin kandidatur både till riksdagen och kommunvalet i Skellefteå där han stod som ett av toppnamnen. Han meddelade själv att han avgick av personliga skäl. I dag har Jonas Andersson flyttat till Stockholm och söker jobb för tillfället.
2021: Alexander Pärleros
Alexander Pärleros är bland annat en känd poddare och entreprenör. Pärleros driver populära Framgångspodden där han intervjuar olika kända personer såsom idrottsstjärnor, näringslivstoppar och artister. Det var efter en poddinspelning om Pfizervaccin där författarinnan Katarina Gospic intervjuades som Pärleros hamnade i blåsväder. I podden hade han klippt in ett inslag från TV4, där ”soldoktorn” Mikael Sandström intervjuades. Kritiken bottnade främst i att lyssnare ansåg att vaccinfrågan diskuterats på ett faktaresistent sätt och att Pärleros klippt ihop ett inslag som inte hörde till sammanhanget. Sandström menade att Pärleros ”helt tappat det”. Pärleros hamnade i onåd men driver sin podd vidare. Dock fick han en rejäl känga av bland annat vaccinforskare och professorer som anklagade honom för att sprida falsk information om pandemin.
Lars Vilks
Konstnären Lars Vilks var en av Sveriges mest kända personer internationellt. Vilks var bland annat berömd för sina kontroversiella rondellhundar föreställandes profeten Muhammed. Vilks var ett fall för cancelkulturen långt innnan begreppet myntades. Olika museer och konsthallar stängde konstant ute Vilks från att ställa ut sina tavlor och sin konst. Moderna museets chef Gitte Ørskou menade att Vilks konst grundade sig på ”hatisk och kränkande ikonografi”. Vilks liv präglades till stor del av isolation med ständigt livvaktsskydd. Konstnären omkom i en bilolycka i oktober 2021 utanför Markaryd.
2019: Örjan Ramberg
Örjan Ramberg är en skådespelarstjärna med en lång och framgångsrik karriär på både teaterscenen och filmduken. Ramberg har medverkat i en rad kända filmer som Wallander och Sprängaren. Ramberg spelade även den ”jobbiga grannen” i humorserien Solsidan. I svallvågorna av metoo pekades han av Dramatenkollegor ut för att ha vara aggresiv och att ha sextrakasserat kollegor. Senare nådde cancelleringen ”sin peak” när han anklagades för att ha orsakat exflickvännen Josefin Nilssons självmord, vilket SVT gjorde en dokumentär om. Utpekandet ledde till en förtalsanmälan från Rambergs sida. Ramberg säger till Bulletin att han numera är pensionär och har lämnat skådespelarkarriären bakom sig.
– Jag är pensionerad och har varit på Dramaten i massa herrans år. Jag slutade där för många år sedan och nu är jag en bit över pension. Jag ställer upp på projekt om något verkar roligt. Det känns dock som att jag har gjort mitt, säger Örjan Ramberg till Bulletin och uppger att skådespelaryrket är tufft och ställer höga krav.
2022: Rebecka Fallenkvist
Rebecka Fallenkvist blev känd genom Sverigedemokraternas mediesatsning Riks. Som frispråkig programledare drog hon en storpublik på Youtube. Fallenkvist intervjuades av flera stora publikationer och var en av SD:s viktigaste frontfigurer under valrörelsen. Under valnatten skapade Fallenkvist internationella medierubriker när hon till Samnytts reporter gravt berusad sa ”Helg seger” i och med SD:s valframgångar, något som spelades in och spreds viralt. Medieskandalen späddes på när Rebecka drygt en månad senare skrev att förintelseoffret Anne Frank var ”kåtheten själv” på Instagram. Fallenkvist fick sig en rejäl skopa av fördömanden från dels mediesverige, och dels från flera judiska organisationer och föreningar. Även Israels ambassadör i Sverige riktade skarp kritik. Fallenkvist fick sparken från Riks och avsade sig sitt förtroendeuppdrag som politiker i Region Stockholm. Numera arbetar hon med ekonomi på SD:s riksdagskansli dit hon omplacerades efter skandalen.
2014: Marcus Birro
Journalisten, poddaren och fotbollsfantasten Marcus Birro har mer eller mindre alltid varit en tydlig röst i mediala sammanhang. 2011 var det tänkt att han skulle leda sitt eget program, Kvällsöppet med Birro, på TV4. Ett program som dock aldrig blev av då journalisten avskedades från tjänsten sedan han meddelat sin ambition om att kandidera för partiledarposten i Kristdemokraterna. Kandidaturen blev dock inte heller av då Birro inte är svensk medborgare.
Birro var krönikör hos Expressen men fick under 2014 lämna tidningen efter att ha kritiserat Islam på Twitter samt deltagit i en sverigedemokratisk podcast. Några månader senare fick Birro även lämna fotbollssajten Solo Calcio, där han var skribent, när det uppdagats att han ätit lunch med Sverigedemokraten Mattias Karlsson. Allra senast fick Birro lämna det allsvenska fotbollslaget Degerfors efter att ha kritiserat klubben i sin podcast. Birro arbetade med att driva klubbens kommunikationssida.
Trots detta är det nästintill omöjligt att kategorisera Birro som cancelled. Journalisten dyker hela tiden upp i nya sammanhang, och håller sig ständigt aktuell via sin framgångsrika fotbollspodd Studio Allsvenskan. Det går dock inte att sticka under stol med att han under flera tillfällen placerats i frysboxen för sina uttalanden.
Bubblare: Pontus Rasmusson
Den 24 år gamla TikTok-kändisen Pontus Rasmusson har främst varit stor bland den yngre publiken. Rasmusson driver även två populära Youtube-kanaler som nått ut till hundratusentals barn i Sverige.
2020 arrangerade Rasmusson flera olika livesändningar på sitt TikTok-konto. Där uppmanade han barn att ringa ett nummer för att få prata med honom, där samtalstaxan låg på 9,90 kronor oavsett om man fick prata med Rasmusson eller inte. Eftersom Rasmusson främst riktade in sig mot en yngre publik möttes han av hård kritik från föräldrar som fått hem telefonräkningar på tusentals kronor. Rasmusson kritiserades även för att inte ha tydliggjort att varje samtal kostade pengar.
Via en Youtubevideo bad TikTok-kändisen om ursäkt, där han även berättade att han beslutat att skänka en krona per prenumerant (som tillkommit till följd av kritikstormen) till barncancerfonden.
Efter att SvD granskat Pontus Rasmusson i dokumentärpodden Blenda stängdes hans båda Yotubekonton ner. Youtube motiverade valet med att Rasmusson publicerat videor som tydligt anspelar på sex, detta trots att hans målgrupp främst bestod av barn under 15 år. Försäljningen av stringtrosor med hans ansikte på i influencerns webbshopp var inte heller en förmildrande omständighet.
Enligt Rasmussons Instagramkonto arbetar han fortfarande med att få tillbaka sina Youtubekonton.
Läs även: Bulletin var med när Dumpen avslöjade man som ville våldta treåring