Facebook noscript imageHär är badhusen i Stockholm med könssegregering
Nyheter
Här är badhusen i Stockholm med könssegregering
Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) leder det Grönblå styret i Stockholm (namnet bestämdes till Grönblå och inte Blågrönt efter krav från Miljöpartiets starke man Daniel Helldén). Tensta simhall i bakgrunden. Foto: Jessica Gow TT/Stockholm stad
Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) leder det Grönblå styret i Stockholm (namnet bestämdes till Grönblå och inte Blågrönt efter krav från Miljöpartiets starke man Daniel Helldén). Tensta simhall i bakgrunden. Foto: Jessica Gow TT/Stockholm stad

I två förorter i Stockholm – Skärholmen och Tensta – finns kommunala badhus där kvinnor och män under vissa tider inte får simma tillsammans. Könsseparatismen har utökats även till gymmen, visar Bulletins kartläggning.

I Stockholm – som styrs av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet – finns idag könssegregerade badtider på två simhallar.

I Skärholmen är både simhallen och gymmet stängt för män mellan 08.30 och 10.00 på lördagar. I Tensta är simhallen öppen enbart för kvinnor under hela måndagseftermiddagen, 12.15-17.30.

Tensta har även total könsseparering i sitt kommunala gym – med ett gym för kvinnor och ett gym för män alla dagar.

Enbart kvinnlig personal

Under kvinnobadstiderna är det enbart kvinnlig personal och inga pojkar får följa med in – oavsett ålder. Särskilda täckskärmar har tagits fram för att förhindra insyn.

Diskrimineringsombudsmannen gjorde 2016 en tillsyn av den delen som gäller badtider (ej gymverksamhet) och fann då att varken Skärholmen eller Tensta bröt mot diskrimineringslagen.

I Stockholms stads yttrande konstaterades att de separata badtiderna för kvinnor införts för att tillmötesgå kvinnor som man tror av ”religiösa och kulturella skäl” annars inte skulle bada. Man erkänner vidare att det är särbehandling.

Att införa separata öppettider för kvinnor på kommunala badhus är en fråga som drivits under många år av islamiska föreningar runt om i Sverige.

Det har också funnits motstånd. Exempelvis har ledarskribenten Sakine Madon, numera skribent på Upsala Nya Tidning, återkommande argumenterat emot och kallat det för en ”usel idé”.

Även bland politiker har det funnits kritik. Victoria Seeman, politiskt sakkunnig i utbildningsfrågor för Moderaterna, har varit öppet kritisk.

Två andra toppolitiker som luftat sitt missnöje med kvinnobad är Liberalernas riksdagsledamot Gulan Avci och regionråd i Stockholm Anna Starbrink. 2016 rasade de på Twitter mot att en kvinna inte fick ta med sin son på ett badhus när det var ”kvinnobad”.

Liberalerna sitter i styret i Stockholm

Avci anklagar feminister som är för könsseparerade badhus för att ”[bidra till] att avveckla svensk jämställdhet bit för bit!”

Runt om i Sverige har Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna tillsammans med Sverigedemokraterna motsatt sig särskilda kvinnobadstider.

Bulletin har sökt Moderaternas finansborgarråd Anna König Jerlmyr för att få svar på varför man har kvinnobad i Stockholms stad. König Jerlmyr har inte återkommit.

Tensta och Skärholmen är enligt en studie två av de förorter i Stockholm som har högst antal utomeuropeiska migranter.

Pelle Zackrisson

fakta

Bulletins frågor till Anna König Jerlmyr (M)

• Varför finns det separata öppettider för kvinnor på de kommunala badanläggningarna?
• Vad ska mammor som har söner och vill ta med dem göra om de vill simma på de här tiderna?
• Hur tycker du att det här stämmer överens med den kommunala principen om likabehandling, likställighetsprincipen?