I mars blockerade Greta Thunberg och ett gäng andra klimataktivister entrén till riksdagen flera dagar i rad. Nu åtalas Thunberg för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten. Hon förnekar brott. Här är bilderna från polisens gripande av Greta Thunberg.
Händelserna som den världsberömda klimataktivisten nu åtalas för inträffade den 12 och 14 mars utanför Riksdagshuset i Stockholm.
”Greta Ernman Thunberg har deltagit i en folksamling som stört allmän ordning och då inte hörsammat polisens befallning om att flytta på sig. Hon har därigenom underlåtit att efterkomma polisens befallning för ordningens upprätthållande”, står det i stämningansökan.
I en promemoria skriver en polisman på plats den 12 mars att han sade åt de blockerande aktivisterna att flytta på sig. Enligt polismannen valde de flesta i den cirka 30 personer stora gruppen att lyda.
Men sju personer satt kvar och blev tvungna att bäras iväg. En av dem var Greta Thunberg.
Den 14 mars utspelade sig ett liknande scenario där Greta Thunberg enligt en polisman inte hörsammade befallning om att flytta på sig när hon blockerade ingången till riksdagen.
Hon bars återigen bort och blev därpå tillfälligt omhändertagen och sedan avlägsnad till Hornsbergs strand ”i syfte att avvärja fortsatt straffbelagd handling”.
För händelserna åtalas nu Greta Thunberg för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten. I förhör har hon inte velat ge några kommentarer gällande händelserna. Hon har två gånger tidigare dömts för samma brott.
Huvudförhandling är bokad den 8 maj vid Stockholms tingsrätt. I stämningsansökan står det att Greta Thunberg förnekar brott.
Sammankomsterna utanför riksdagen hade inte fått något tillstånd från polisen. Vad gäller händelsen den 12 mars skriver polisen att det inte gick ”att utreda en enskild person som arrangör och ingen tog på sig ansvaret för den allmänna sammankomsten”. Därför togs beslutet att inte inleda någon förundersökning gällande brott mot ordningslagen.
Läs även: Här tillrättavisar rättens ordförande Greta Thunberg