Facebook noscript imageHär är Ungerns lista på problematiska svenska politiker
Nato
Här är Ungerns lista på problematiska svenska politiker
Annika Strandhäll (S) och Malin Björk (V). Foto: Maja Suslin/TT/Henrik Montgomery/TT
Annika Strandhäll (S) och Malin Björk (V). Foto: Maja Suslin/TT/Henrik Montgomery/TT

Ungern har upprättat en lista på svenska politiker som kritiserat landet. Med på listan återfinns bland andra socialdemokraten Annika Strandhäll och hennes tweet om Ungerns familjepolitik. Men stödet till ett svenskt Natomedlemskap kvarstår trots allt.
– Det här är vidriga uttalanden, säger den ungerske vice talmannen Csaba Hende.

Under tisdagen träffade ungerska parlamentariker talmannen Andreas Norlén och utrikesminister Tobias Billström (M) för att diskutera raticifieringsprocessen.

Ungerske vice talmannen Csaba Hende tog emot de båda svenska representanterna inne i den ungerske ambassadörens bostad i Stockholm. Csaba Hende inger förhoppningar om att Ungern kommer att rösta ja till ett svenskt medlemskap, däremot är vissa ledamöter kritiska till hur svenska politiker uttryckt sig om Ungern.

Han påpekar att svenska regeringsföreträdare de senaste åren kommit med falska, rentav lögnaktiga, påståenden om Ungern och dess politik. Uttalandena har skadat Ungerns anseende, menar han.

– Därav har falska slutsatser dragits, som är nedgraderande och skadar Ungern, säger han.

Upprättat en lista

Csaba Hende har upprättat en lista där svenska politiker förekommer med namn och uttalanden som gjorts.

– Vi har en stor mapp, säkert hundratals sidor, säger han.

Bland namnen återfinns socialdemokraten Annika Strandhäll, tidigare socialförsäkringsminister, som sagt att Ungerns familjepolitik ”osar 30-tal”. Där förekommer även EU-parlamentarikern för Centerpartiet, Abir Al-Sahlani, som kallat Ungern för ”Orbáns regim”, samt EU-parlamentarikern Malin Björk (V) som velat driva sanktioner mot Ungern för att närma sig EU:s politik.

Trots uttalandena nämner han att Ungern fortsatt stödjer ett svenskt Natomedlemskap.

Det ungerska parlamentet har vid ett flertal tillfällen skjutit upp processen, men en ny omröstning förväntas ske den 20 mars.

– Vi gjorde klart att den ungerska regeringen, den ungerske presidenten, premiärministern och de flesta av de ungerska parlamentarikerna klart stödjer svenskt Natomedlemskap, säger Csaba Hende.

Läs även: Ungerska politiker säger ja till svenskt Natomedlemskap

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu