Facebook noscript imageHar de som vandaliserade kyrkorna på Gotland i somras gjort det förut?
Nyheter
Har de som vandaliserade kyrkorna på Gotland i somras gjort det förut?
Grötlingbo kyrka I Visby Stift på Gotland. Foto: Henrik Montgomery / TT
Grötlingbo kyrka I Visby Stift på Gotland. Foto: Henrik Montgomery / TT

Flera kyrkor på Gotland har tvingats stänga ner under sommaren efter att ha blivit utsatta för skadegörelse. Tillvägagångssättet för förstörelserna i somras är väl likt vandalisering av kyrkorna på ön 2018.

I december 2018 valde två unga män av svensk bakgrund, 22 och 24 år gamla, att vandalisera flera kyrkor på Gotland. Männen som var berusade och narkotikapåverkade bröt sin in i Hogrän, Roma och Björke kyrka.

De vandaliserade kyrkorna och stal bland annat pengar, kalk och silver. Utöver detta tömde de pulversläckare på golvet, vilket orsakade ett tjockt lager blå pulver som innebar betydande skador på kyrkornas golv.

Båda männen dömdes i tingsrätten ett år senare. 22-åringen ansågs skyldig till kyrkostölderna, grov skadegörelse och narkotikabrott. Han dömdes till 200 timmars samhällstjänst och skadestånd. 24-åringen ansågs skyldig till stölderna, narkotikabrott och påföljden blev skyddstillsyn och skadestånd.

Gärningsmännen är sedan tidigare dömda för en rad olika brott och den nu 27-årige mannen är sedan början av augusti utskriven ur folkbokföringen och har ingen hemadress.

Samma tillvägagångssätt

Under denna sommar har flera kyrkor vandaliserats på Gotland. Bland annat Bro kyrka skadades rejält när gärningsmännen tömde ett flertal pulverbrandsläckare som efterlämnade ett tjockt lager blå pulver på golvet. I Lärbo kyrka försökte man anlägga en brand.

Tingstäde och Lummelunda kyrka har också utsatts för upprepade skadegörelser och därför tvingades Svenska kyrkan hålla alla kyrkor på norra Gotland stängda den sista helgen i augusti.

Bara i år har ett trettiotal liknande incidenter anmälts till polisen och enligt Svenska kyrkan har 25 kyrkor på Gotland tvingats stänga på grund av skadegörelse.

Det är fortfarande oklart vilka gärningsmännen bakom vandaliseringarna av kyrkorna på norra Gotland är. Däremot tycks tillvägagångssättet från 2018 med pulverbrandsläckare och efterlämna tjockt lager pulver, vara detsamma som nu. Om vi utgår från att det är samma personer kan vi konstatera att om de dömts för alla de brott av olika slag de utfört och fått avtjäna straffen hade sannolikt kyrkorna kunnat vara öppna på Gotland i år.

Läs även: Erik Nord: Ingen hemlighet att gängkriminalitet är kopplad till migration

Gabriella Mait

Reporter