Facebook noscript imageHär har skjutningarna fördubblats: ”Utvecklingen är mycket allvarlig”
Nyheter
Här har skjutningarna fördubblats: ”Utvecklingen är mycket allvarlig”
Skjutningar och sprängningar – så säger polisens statistik om våldet i landet. Foto: Johan Nilsson/TT
Skjutningar och sprängningar – så säger polisens statistik om våldet i landet. Foto: Johan Nilsson/TT

Polismyndigheten har publicerat sin sammanställning av statistiken över sprängningar och skjutningar under 2022. Resultatet markerar en tydlig ökning av spräng- och skjutvapenrelaterade brott.

Polisen publicerade under tisdagsförmiddagen sin statistik gällande sprängnings- och skjutningsrelaterade brott under 2022. Resultatet visar på en ökning jämfört med tidigare år, där skjutningsrelaterade brott med dödlig utgång ökade med cirka 35 procent.

Totalt avled 61 personer till följd av skottskador enligt polisens statistik, jämfört med 45 personer år 2021. Utveckligen syns även gällande antalet bekräftade skottlossningar, där man gick från 344 skjutningar år 2021 till 388 skjutningar 2022. En ökning på cirka 13 procent. En anledning till att dödstalen stigit kan vara att våldet till stor del har haft som fokus att döda.

– Utvecklingen är mycket allvarlig, vår bedömning är att en stor del av det grova våldet handlar om personlig status eller prestige, vi ser också att förövarna skjuter allt oftare med avsikt att döda, säger Johan Olsson, chef nationella operativa avdelningen, Noa, på Polismyndighetens hemsida.

Polisen ser även en ökning av antalet sprängningar i landet, inte minst i region Syd och Stockholmsregionen. Så sent som den 28 december exploderade sprängladdningar i Stockholmsförorterna Farsta och Gubbängen. Totalt har 90 sprängningar skett under 2022, vilket är en ökning på cirka 14 procent jämfört med 2021. Även antalet försök till allmänfarlig ödeläggelse har ökat, där antalet försök ökat med 230 procent jämfört med föregående år.

Fler skjutningar i andra regioner

Trots att skjutningarna minskat i region Stockholm och Nord, och varit oförändrad i region Bergslagen, har skottlossningarna ökat på andra platser i landet. I region Syd, med Blekinge, Kalmar, Kronobergs och Skåne län, har antalet skjutningar ökat med cirka 30 procent. I region Öst, med Jönköpings, Södermanlands och Östergötlands län, har antalet skjutningar mer än fördubblats.

Trots att antalet skjutningar minskat i Stockholm kvarstår dock fokuset på att få ordning på det grova våldet inom de kriminella nätverken i regionen.

– Vi har en pågående förstärkning sedan tidigare till region Stockholm, från övriga polisregioner i landet och från Noa, vilket gör att vi på kort sikt kan stärka upp där situationen är som värst, men vi behöver också arbeta långsiktigt mot detta, då vi även ser att fler skjutningar sker i andra städer än våra tre storstadsregioner, säger Johan Olsson.

Polisens krav: Fler verktyg och ny lagstiftning

För att fortsätta och bygga ut arbetet mot de kriminella nätverken ska polisen arbeta för att öka effektiviteten, höja kompetensen samt förändra metoderna i arbetet som pågår. Man efterfrågar dock ytterligare verktyg, samt ny lagstiftning, för att öka möjligheterna till att klara upp fler brott.

– Vi jobbar väldigt aktivt mot denna problematik och har under 2022 gripit ett stort antal människor som häktats för grova och synnerligen grova vapenbrott. Men de senaste årens utveckling innebär att polisen och övriga samhället måste öka sin samlade förmåga för att kunna motverka den grova brottsligheten, bland annat för att minska antalet unga personer som dras in i kriminaliteten, säger Johan Olsson.

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu