
Högsta domstolens nya avgöranden innebär ett dråpslag mot företag som tillhandahåller bakgrundskontroller. Verifieras styrelseordförande Gunnar Axén varnar för att beslutet gynnar kriminella som nu lättare kan infiltrera företag och myndigheter.
I ett beslut av Högsta domstolen den 25 februari begränsas möjligheten för företag att samla in och tillgängliggöra domstolsuppgifter. Beslutet innebär ett dråpslag mot hela bakgrundskontrollbranschen i Sverige.
– Det gör det i praktiken omöjligt för både företag, myndigheter och enskilda att göra en effektiv bakgrundskontroll, säger Gunnar Axén, styrelseordförande för Verifiera, till Bulletin.
Vad innebär det här i praktiken för enskilda?
– Nu måste man vända sig till närmare 80 domstolar för att få ut eventuella domstolsprotokoll. Det är ett hårt slag mot dem som vill förebygga brott och journalister som vill göra research på kriminella.
Hur ser det ut för er verksamhet framöver?
– Vi kommer ju på sikt inte att kunna bedriva den vidare i nuvarande form. Vi försöker nu analysera domarna och hitta en konstruktiv väg framåt.
Gunnar Axén ser lagstiftningsvägen som den enda möjligheten att ändra på beslutet.
– Nu ligger den här frågan i [justitieminister] Gunnar Strömmens knä. Vi har lagar där staten har delegerat företag och myndigheter att arbeta brottsförebyggande. Penningtvättlagen är en sån. Om lagarna blir meningslösa kommer vi inte att kunna göra det jobbet åt staten längre.
Lagar som påverkas av HD-beslutet
- Penningtvättlagen som kräver bakgrundskontroller
- Lagen om offentlig upphandling som förbjuder handel med företag som har kriminella i ledningen
- Journalisters möjlighet att göra research
Hur ser du på argumentet att detta skyddar människors integritet?
– Jag kan bara gratulera de kriminella. Det är en stor seger för dem idag. De kommer att kunna infiltrera företag och myndigheter.
Gunnar Axén säger att beslutet även kommer att påverka domstolarna själva och öka arbetsbelastningen.
– Till och med domstolarna använder våra tjänster. Nu kommer de att få en betydligt större arbetsbörda när alla måste vända sig direkt till dem för att få ut handlingar.
– Det här är den största inskränkningen av tryck- och yttrandefriheten och offentlighetsprincipen i modern tid. Högsta domstolen har faktiskt lagt sig platt och säger att EU-rätten står över svensk grundlag, trots att vi var lovade när vi gick med i EU att vår tryck- och yttrandefrihet skulle vara kvar, säger Gunnar Axén.
Gunnar Axén säger att Verifiera inom kort kommer att publicera en mejllista på samtliga domstolar för att underlätta för de som nu måste kontakta varje enskild domstol för att få ut information.
Stöd oss genom att bli prenumerant.