Centerpartiets gruppledare i Vindeln är besviken på partiets riktning och strategi. Hon upplever att partiet tappat fotfästet och att de inte utnyttjar sin makt för att driva centerpolitik.
Helena Lundgren är gruppledare för Centerpartiet i Vindeln i Västerbotten. I en debattartikel i Aftonbladet kritiserar Lundgren partiledningens beslut om att tillsammans med Miljöpartiet utlysa en misstroendeomröstning mot klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L).
– Jag tycker det är en typ av plakatpolitik som partier generellt inte ska ägna sig åt. Centerpartiets situation med sviktande opinionssiffror och svagt stöd, samt det säkerhetsläge Sverige befinner sig i, så känns det som att vi har en något sviktande verklighetsuppfattning när vi hoppar på såna här spektakel, säger Helena Lundgren till Bulletin.
Misstroendeförklaring mot klassisk centerpolitik
Hon anser dessutom att misstroendeförklaringen från Centerpartiet och Miljöpartiet varit obefogad och att de inte kunnat peka ut något sakligt fel som Pourmokhtari gjort. Enligt Lundgren har hon också fått frågor under december från personer som undrat om partiet verkligen tänkt gå vidare med en misstroendeomröstning, något hon själv haft svårt att tro.
– I min värld som den centerpartist jag är, så ser jag Miljöpartiet och deras politik som det stora hotet mot svensk tillväxt och ett liv på landsbygden. Att mitt parti då ska göra gemensam sak med ett sådant parti och ge sig på, dels en borgerlig regering, men också ett annat liberalt parti, som vi har så mycket mer gemensamt med. Jag har mått illa av det och tycker det är ytterst pinsamt, säger Helena Lundgren.
Flera av klimatförslagen som regeringens utredare John Hassler presenterade i oktober, anser Helena Lundgren vara klassisk centerpolitik. Hon tycker partiet skulle fokusera mer på decentralistisk politik, något hon upplever att partiet helt har tappat bort. Lundgren säger även att det finns en oro bland lokala centerpartister på landsbygden över partiets nya politik och strategi.
– Det är som ett självmordsuppdrag de ger sig ut på. Många av oss lokalpolitiker har ju valresultatet 2022 i färskt minne. Utspel som görs på nationell nivå bottnar sällan i någon verklig mylla eller i en sakpolitisk stringent utveckling. Om folk inte har råd att tanka sina dieselbilar samt att vägarna inte är plogade, då går ju inte folk omkring i inlandet och funderar på att bli klimatneutrala, säger Helena Lundgren.
Måste göra upp med det som varit
Centerpartiet har sedan Annie Lööfs tid som partiledare varit splittrat enligt Helena Lundgren. I hennes debattartikel uppmanar hon nuvarande partiledaren Muharrem Demirok att ta tag i de interna problemen.
– Vi måste på nåt sätt göra upp med det som varit och sedan blicka framåt. För det klart att med det polariserade politiska läget vi befinner oss i, och där polariseringen ser ut att öka, där skulle Centerpartiet med vår bakgrund kunna skapa en tydlig mittposition där vi kan samverka och förhandla åt både höger och vänster. Jag tror det finns ett sånt vakuum att fylla i svensk politik men då måste det ju finnas respekt för oss som rörelse i alla politiska läger. Ytterst handlar det om goda relationer.
I några landsbygdskommuner har Centerpartiet fortfarande relativt stort stöd. Exempelvis i Vindeln, där Helena Lundgren är aktiv, trots att partiet gick tillbaka i senaste valet.
– På lokal nivå är det ofta viktigare med personer och lokala frågor än ideologi. I Vindeln handlade det om att vi tog beslut tidigt om att inte göra en valrörelse genom att lyfta frågor från riks. Så vi tryckte upp egna valaffischer. För vi kan ju inte sätta upp affischer där det står höj reduktionsplikten när en majoritet i Vindeln kör dieselbilar och dessutom behöver den typen av fordon i sina verksamheter. Sen syntes vi också mycket med partier som Moderaterna för att visa vart vi hör hemma.
Framtiden för Muharrem Demirok
En sak hon ser positivt på, är att Västerbottens egen riksdagspolitiker Helena Lindahl blivit landsbygdspolitisk talesperson i Centerpartiet, medan Daniel Bäckström är på föräldraledighet. Hon tror framtiden för Muharrem Demirok kommer att avgöras under nuvarande mandatperiod, men hon vill inte göra några förutsägelser om hur länge han kommer att vara kvar.
– Vi ska inte glömma att Centerpartiet är ett väldigt snällt och tolerant parti, så det är ju inte så att man gör sig av med partiledare stup i kvarten. Demirok ska givetvis få sin chans och prövas ordentligt. Men om han är kvar till nästa val vill jag låta vara osagt.
Kommundagarna i Umeå
Under helgen pågår Centerpartiets kommundagar i Umeå. Trots att det är på hemmaplan så kommer Helena Lundgren inte att delta. Hon var redan uppbokad på annat och har rest mycket under den senaste tiden, vilket är anledningen till att hon avstår.
– Kommundagarna är traditionellt sett väldigt viktiga dagar eftersom vi varit ett väldigt starkt parti i Sveriges kommuner och regioner. Jag önskar att partiledningen och framför allt Demirok kan tydliggöra att man ärvt ett ganska stort problem efter Annie med värdelinjen.
Lundgren vet inte vad som kommer avhandlas på kommundagarna men säger att andra lokala företrädare hon talat med, hoppas på att partiledningen presenterar en tydligare bild över vad partiet ska vara. En fråga som Helena Lundgren hoppas att partiet ska ta upp är skolfrågan, något som Muharrem Demirok försökte profilera sig med tidigt i sitt partiledarskap.
– Det tror jag man måste omformulera. Det är bra att man tar tag i skolfrågan internt i partiet och det finns mycket bra i det där programmet. Men mycket av det som presenterades var inte särskilt lyckat och det har ju inte gett oss den profilfrågan som Demirok hade hoppats på, om jag förstår det rätt.