Facebook noscript imageHelgintervjun: Joakim Lamotte: Journalister har åkt till förorten med skygglappar och gjort reportage för sina kompisar
TV & Pod
Helgintervjun: Joakim Lamotte: Journalister har åkt till förorten med skygglappar och gjort reportage för sina kompisar
Joakim Lamotte intervjuas av Björn Nordquist i Bulletins Helgintervju. Foto: Björn Nordquist.
Joakim Lamotte intervjuas av Björn Nordquist i Bulletins Helgintervju. Foto: Björn Nordquist.

I Bulletins Helgintervju hör du journalisten och debattören Joakim Lamotte tala ut om hur hans tidigare kollegor inom public service undvikit att rapportera om samhällsproblem av politiska skäl eller av rädsla för att förlora jobbet. Han märker hur polisen tappat greppet om stora områden och ger också sin syn på knivattackerna i Vetlanda och de nyliga hoten mot journalister.

Intervjun gjordes dagen före polismordet i Biskopsgården

– Många av mina journalistkollegor har varit rädda för att få sparken eller bli utfrysta på arbetsplatsen. Andra har av politiska skäl inte skildrat de problem som man ändå sedan lång tid sett och upplevt. I stället har man åkt dit med skygglappar och producerat reportage för sina kollegor och kompisar på redaktionen. Det är fegt och skamligt, säger Joakim Lamotte.

Joakim Lamotte slutade på SVT och har de senaste åren istället väckt uppmärksamhet för sina egna inlägg kring brottslighet och integration och för sina direktsändningar från flera ytterområden.

– Jag har varit i de flesta förorterna till stora svenska städer. Jag har varit rädd flera gånger. Antingen fjäskar man och skriver vad en del kriminella vill att man ska skriva, då är det lättare. Eller så försöker man som journalist skildra det man verkligen ser och ställa kritiska frågor.

Han har ett stort antal följare på sociala medier som stödjer hans verksamhet. Men han har också mötts av hot och ilska på plats och dessutom av en stark kritik från en stor del av Sveriges journalister.

– Och det är klart att mycket också är bra i de här områdena. Det finns fantastiska eldsjälar, och det finns föreningar som gör ett jättebra arbete. Men det finns också problem man inte ser på andra ställen, som jag menar har med migration och integrationspolitiken att göra. De måste skildras på ett adekvat sätt för att vi ska få bukt med problemen.

Intervjuare och producent: Björn Nordquist

Björn Nordquist är radiojournalist.

Björn Nordquist