Få bostäder, höga hyror och stagnerande löner gör livet svårt för många engelsmän. Så svårt att många tvingas lämna sina hem. – Det behövs en fullkomlig förändring i politiken för att det ska bli bättre, säger Carin Tunåker, som forskar om hemlöshet i England.
En 60-årig man gör sig illa och kan inte fortsätta sitt jobb på kommunen. Han går i förtidspension, men pensionen räcker inte till att betala hyran. Han flyttar mellan bekanta tills det inte finns något annat val än att sova utomhus. Mannen hamnar i fel kretsar och börjar ta droger.
En 17-årig kille berättar om sin homosexualitet för sina homofobiska föräldrar och blir utslängd. Han drabbas av psykisk ohälsa och bor en tid hos mostern innan han flyttar till en välgörenhetsorganisation. Efter två år blir han utslängd igen.
Det är två av många hemlösa personer som svenska Carin Tunåker, lektor i juridik och doktor i socialantropologi vid University of Kent, har träffat i sitt arbete. Hemlösheten i Storbritannien har ökat enormt de senaste tio åren, framför allt i England, säger hon.
– Vi är i en hemlöshetskris just nu, och det ser ut att bara bli värre.
Majoriteten är engelsmän
Huvudskälet till krisen är att det inte finns tillräckligt många hus för människor att bo i. Och de bostäder som finns har för höga hyror, som många inte har råd att betala, förklarar hon.
I oktober 2022 nådde inflationen i Storbritannien en topp på 11,1 procent. Det är den högsta siffran på 41 år. Under det senaste året har också antalet personer som sover utomhus (”rough sleeping”) i England ökat med 26 procent, enligt statistik från regeringen.
Många hemlösa befinner sig i städerna, men en stor del väljer att ta sig till landsbygden. Enligt en välgörenhetsorganisation har antalet hemlösa personer på landsbygden ökat med 40 procent på fem år.
– Det är säkrare där. Det är mer våld, kriminalitet och drogmissbruk i städerna, som många vill bort ifrån. Men de på landsbygden riskerar att hamna utanför den officiella statistiken över hemlösa. Man hittar dem inte och de som är registrerade är bara toppen av isberget, säger hon.
Majoriteten av de hemlösa är britter, få kommer från andra länder. Det finns hjälp att få, men kriterierna är svåra att uppfylla. Bara omkring 16 procent av alla som ansökte i slutet av 2023 levde upp till kraven.
Ny form av hemlöshet
Vid sidan av dålig ekonomi är psykisk ohälsa en röd tråd bland de hemlösa. Förutom hemlösheten i sig, som ofta för med sig depression och psykiska problem, har många relationsproblem och annat i bagaget, berättar Carin Tunåker.
– Många förknippar hemlöshet med uteliggare eller tiggare som har drog- och alkoholproblem. Hemlöshet är en helt annan grej nu för tiden och kan drabba vem som helst, säger hon.
Carin Tunåker är övertygad om att situationen bara kommer att bli värre om inte bostadskrisen vänder och socialvården prioriteras.
– Det finns inte tillräckligt med hjälp. Det är enormt långa köer för att få hjälp för psykisk ohälsa just nu. Det är ganska uppenbart att bristen på socialvård har lett till den stora krisen av hemlöshet vi har nu.
fakta
”Rough sleeping”
I Storbritannien innebär ”rough sleeping” människor som sover utomhus eller i tält. Begreppet ”hemlöshet” innefattar även människor som bor på tillfälliga härbärgen, hos vänner och bekanta och som inte har en fast bostad.