I förra veckan beslutade Göteborgs stad om ett stopp för ensamarbetet för hemtjänstens nattpersonal i utsatta områden. Anledningen är att personalen ibland har hamnat mitt i striderna. ”Detta är otrygga områden och nattpersonal ska inte arbeta ensamma”, kommenterar Kommunals skyddsombud Silvana Vretoska.
Förra tisdagen beslutade äldrenämnden i Göteborgs stad att hemtjänstens nattpersonal inte längre ska arbeta ensamma i utsatta områden. Anledningen till det är att personalen vid vissa tillfällen har befunnit sig i närheten av skjutningar.
– Tyvärr har det hänt under en längre tid att medarbetare bokstavligt talat hamnat i skottgluggen. Nyligen hade vi ännu en incident vid samma central i Biskopsgården, sa Marina Johansson (S), ledamot i äldrenämnden, till Göteborgs-Posten i förra veckan.
I somras sköts polismannen Andreas Danman ihjäl i bostadsområdet Biskopsgården, som av polisen har klassats som ett så kallat särskilt utsatt område. I närheten av platsen ligger en hemtjänstcentral, vilket har gjort att en del av hemtjänstens anställda har känt sig otrygga.
Handlade i affären bredvid
Bulletin har kontaktat Silvana Vretoska, huvudskyddsombud på fackförbundet Kommunal, och bland annat frågat vad hon tycker om Göteborgs stads beslut.
Vilka incidenter är det som har inträffat med nattpersonalen i utsatta områden som har gjort det här beslutet nödvändigt?
”I Biskopsgården så blev en polis skjuten precis utanför en hemtjänstcentral och i Högsbo när man sköt i frisörsalongen så hade personal handlat i affären bredvid för en vårdtagare. Detta är otrygga områden och nattpersonal skall inte arbeta ensamma”, svarar Silvana Vretoska via mejl.
Hon skriver att vårens och sommarens skjutningar i områden där hemtjänstpersonalen besöker vårdtagare har lett till det beslut som kommunen nu har tagit.
”Kommer inte att ge oss”
Vad anser du om beslutet?
”Jag är överlycklig över beslutet och att våra politiker, som är våra arbetsgivare och de som har huvudansvaret för vår arbetsmiljö, äntligen tar ansvar och lyssnar på oss och agerar för att göra vårt jobb säkrare.”
Silvana Vretoska har berättat för GP att det sedan tidigare har funnits en ambition om att nattpersonalen inte ska jobba ensamma, men att den inte alltid har fullföljts i praktiken.
Hur ska ni göra rent praktiskt för att se till att ingen nattpersonal jobbar ensam i utsatta områden?
”Kommunal kommer att bevaka och säkerställa att arbetsgivaren följer fattade beslut och gör en överanställning så ensamarbete inte förekommer. Vi kommer inte att ge oss!”, avslutar hon.
Läs även: Hemtjänstens nattpersonal stoppas från ensamarbete i utsatta områden
fakta
Utsatt område, särskilt utsatt område och riskområde
Ett utsatt område beskrivs av polisen som ett geografiskt område som kännetecknas av en låg socioekonomisk status och där kriminella personer påverkar lokalsamhället. Den påverkan kan utgöras direkt, genom exempelvis utpressning av boende, eller indirekt, som med öppen narkotikahandel. Följderna av detta är att de som bor i området upplever otrygghet och är mindre benägna att anmäla brott och att delta i rättsprocessen.
Ett särskilt utsatt område kännetecknas av att det finns en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen. Det är svårt eller nästan omöjligt för polisen att utföra sitt arbete, bland annat för att det kan förekomma hot och våldshandlingar mot vitten, målsägare och anmälare. I viss mån kan det i området även förekomma parallella samhällsstrukturer, extremism som begränsar andras frihet eller religionsfrihet, en hög koncentration av kriminella, samt personer som reser i väg för att delta i strider utomlands.
Det finns även en mellannivå som polisen kallar för riskområde. Det betyder att området uppfyller alla kriterier för utsatt område men inte når upp till dem som kännetecknar ett särskilt utsatt område. Läget i dessa områden räknas som alarmerande och om inte passande åtgärder sätts in riskerar de att bli särskilt utsatta områden.
Källa: Polisen