Facebook noscript imageHenry Kissinger ändrar åsikt: ”Ukraina borde gå med i Nato”
Ukrainakriget
Henry Kissinger ändrar åsikt: ”Ukraina borde gå med i Nato”
Henry Kissinger via videolänk i ”World economic forum” i Davos. Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Henry Kissinger via videolänk i ”World economic forum” i Davos. Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Den före detta amerikanske utrikesministern Henry Kissinger har ändrat sin långvariga position i frågan om ukrainskt Natomedlemskap och meddelar på WEC i Davos att han anser att Ukraina borde gå med i försvarsalliansen.

Henry Kissinger var USA:s utrikesminister mellan åren 1973 och 1977 och innan dess var han nationell säkerhetsrådgivare från 1969. Han tilldelades även Nobels fredspris 1973.

Kissinger är känd som en representant för den realistiska skolan i synen på utrikespolitik, som förenklat bygger på idén att moral och ideologi inte har någon plats i utrikespolitiken, utan endast bör baseras på fakta och maktförhållanden.

Han har tidigare förespråkat att Ukraina bör förbli neutralt och alliansfritt, det vill säga att de bör stå utanför Nato. Under krigets gång har Kissinger även förespråkat förhandlingar med Ryssland för att nå ett slut på kriget, och om Ukrainas roll i relationen mellan Väst och Öst:

– Om Ukraina ska överleva och frodas, får det inte vara ena sidans utpost mot den andra, det borde fungera som en bro mellan dem, skrev han 2014 i Washington Post.

Byter position

Nu byter dock den före detta utrikesministern sin fleråriga position i frågan om Ukrainas förhållande till Väst, och förordar att landet borde söka medlemskap i Nato, då förhandlingar med Ryssland inte längre är en lösning, rapporterar The Wall Street journal. Vid World Economic Forum i Davos sade han vid ett tal via länk förra veckan att han ändrat åsikt.

– Jag tror att ett ukrainskt medlemskap i Nato skulle vara ett lämpligt resultat, säger Kissinger.

Han sade vidare att ett neutralt Ukraina under dessa krigsförhållanden inte längre är av betydelse och att ett Natomedlemskap för landet bör övervägas.

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.