Facebook noscript imageHjort: Stockholm stoppar pengar mot hedersvåld
Klas Hjort
Ledare
Hjort: Stockholm stoppar pengar mot hedersvåld
Socialdemokraternas partiledare och partisekreterare deltar i en aktivitet i en förening som Stockholms stad bedömer som odemokratisk. Foto: Stefan Jerrevång/TT
Socialdemokraternas partiledare och partisekreterare deltar i en aktivitet i en förening som Stockholms stad bedömer som odemokratisk. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Stockholms stad har beslutat att dra in pengarna till föreningen GAPF, som arbetar mot hedersvåld. Orsaken är att skämtbilder som har delats på Facebook av en styrelseledamot sägs strida mot stadens demokratisyn.

2001 grundade Sara Mohammed föreningen ”Glöm aldrig Pela”. Syftet med föreningen var att minnas mordet på Pela och att arbeta för att förhindra hedersmord och mot hedersvåld. Året efter skedde ett liknande mord, Fadimemordet, och föreningen bytte namn till GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime.

Mordet på Fadime skakade Sverige. Hennes far ansåg att hon hade vanhedrat sin familj och släkt och för att avlägsna skammen måste hon dö. När Fadime besökte sin syster väntade pappan utanför. Han sköt henne två gånger, en gång i pannan och en i käken.

Det andra mordet som har givit föreningen dess namn påminner om Fadimemordet. Pela mördades också av sin familj, men i Irak. Pela sköts till döds framför sin syster. Fadern var delaktig i mordet, men det var en farbror som höll i vapnet. Pela hade vanhedrat sin familj genom att vägra följa sin familjs traditioner och normer. Hon ville vara fri att forma sitt eget liv. Hennes syster och mor fick efter att ha vittnat mot fadern och hans bröder skyddade identiteter eftersom det bedömdes att även de kunde bli mördade för att ha svikit sin familj. Hedersvåldet är inte bara grymt utan en helt meningslös cirkus för att kontrollera släktingar.

Morden gav svenskan nyord som hedersmord och hedersvåld och borde ha avslutat en plågsam utdragen debatt som handlade om hedersvåld fanns i vissa kulturer eller om det var en rasistisk uppfattning att de existerade. Vissa svenska föräldrar mördade ju också sina barn, hette det. Motiven och vittnesmålen var tydliga i att det fanns en avgörande skillnad.

Problemet med hedersvåld är omfattande. Uppskattningar varierar men runt en kvarts miljon människor i Sverige är drabbade. Det slår mot både män och kvinnor liksom unga och gamla. Problemet är större än vissa invandrargrupper, och personer utanför hederskulturer kan omfattas.

I fjol mördades en höggravid kvinna. Den huvudmisstänkte är pojkvännen tillika pappan. Kvinna var bara 20 år gammal och hon bar på deras barn, gravid i sjunde månaden. Pojkvännens familj ska, enligt åtalet, haft uppfattningen att han kränkte familjens heder genom att ha en svensk flickvän. Han var därför tvungen att ta hennes liv innan barnet föddes.

Sådana mord är det viktigaste som GAPF kämpar emot. Det borde vara en helt självklar fråga som ingen kan invända emot, men föreningen anklagas ofta för rasism.

Att det har funnits motstånd mot GAPF är inte förvånande. Däremot är det närmast en chock att Stockholms stad har dragit in bidragen till föreningen, 600 000 kronor. Däremot betalar staden ut ungefär fyra miljoner kronor i bidrag till studieförbundet Ibn Rushd.

Orsaken till att GAPF inte får några pengar är att de inte anses stå bakom stadens demokrativillkor. En styrelseledamot har på sitt privata Facebook-konto delat satirbilder som anses vara i konflikt med demokratikriterierna. Det är absurt på så många plan och framstår mest som som ett svepskäl.

Exakt vad som har delats är inte kommunicerat av Stockholms stad, men det rör sig sannolikt om bland annat en bild på Greta Thunberg klädd som en Hamas-terrorist. Låt det sjunka in. Det är tillräckligt för att strypa pengarna till föreningen.

Trots att GAPF tagit avstånd från inlägget, inlägget har raderats, GAPF har uppdaterat sin kommunikationspolicy, sina etiska riktlinjer och haft utbildning för personal och styrelse, står staden fast.

Jämför det med till exempel Ibn Rushd, som varit under granskning i flera år men inte bättrar sig. Det tycks finnas åtminstone två måttstockar för hur Stockholm bedömer föreningar och om de ska få bidrag.

Medan Ibn Rushd förknippas med bland annat barnaga och att homosexualitet är en synd slåss GAPF för något helt annat. De uppmärksammar att minst 538 barn har förts bort de senaste fem åren. Det är mer än ett barn varje vecka som blir bortfört av hedersorsaker.

Varje år anordnar GAPF Fadimegalan. Bland årets besökare fanns Magdalena Andersson och Tobias Baudin, jämställdhetsministern Paulina Brandberg, skolminister Lotta Edholm och många andra. Magdalena Andersson höll till och med ett tal. Är det politiker som, enligt Stockholm, deltar i odemokratiska sammanhang?

Sponsorlistan till föreningen är också organisationer som borde ha upptäckt om det finns demokratiska brister hos GAPF. Där finns de flesta partiernas kvinnoorganisationer, brottsofferjouren, advokatbyråer och många andra. Kan de inte heller avgöra om det finns ett problem med synen på demokrati?

Det är cancelkultur driven bortom det absurda där de som får ta största smällen är de barn som utsätts för hedersvåld.

GAPF bedömer att det går att få till en omprövning av beslutet om det skapas ett tryck på politikerna i Stockholm. Så sprid gärna texten på sociala medier, maila politiker, maila medier eller på andra sätt lyft fram att det är absurt att stoppa pengar till GAPF.

Läs även: Gür: Hedersvåldet är bevis på att mångkulturalismen är bankrutt

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.