Facebook noscript imageHögerpartiet PP framåt i osäkert Spanienval
Utrikes
Högerpartiet PP framåt i osäkert Spanienval
PP:s partiledare Alberto Nunez Feijoo på valdagen. Foto: Manu Fernandez//AP/TT
PP:s partiledare Alberto Nunez Feijoo på valdagen. Foto: Manu Fernandez//AP/TT

Högerpartiet Partido popular går kraftigt framåt i det spanska parlamentsvalet. Men enligt de första beräkningarna får Partido popular och stödpartiet på ytterhögern inte egen majoritet. Därmed väntar svåra och utdragna regeringsförhandlingar.

Samtliga vallokaler i Spanien stängde klockan 21, och de första röstberäkningarna visade på ett allmänt svårt politiskt läge för en ny regering, rapporterar både tv-bolaget RTVE och tidningen El País.

Enligt de första beräkningarna har högerpartiet Partido popular (PP) gjort ett starkt val och får närmare 145 mandat mandat i parlamentet med sina 350 platser.

Det skulle innebära kraftig ökning från valet i november 2019, då PP fick 88 mandat.

Maktskifte möjligt

Därmed skulle styrande socialisterna PSOE och premiärminister Pedro Sánchez kunna förlora makten och PP:s partiledare Alberto Nuñez-Feijoo få första försöket att bilda regering.

PSOE beräknas backa eller få oförändrat stöd enligt RTVE:s första beräkningar, vilket innebär omkring 120 mandat.

Men det krävs att Partido popular samverkar med högerextrema Vox, som ser ut att backa kraftigt i valet.

Får extremhögern en plats i regeringen vore det första gången sedan landet övergick till demokrati efter diktatorn Francos död 1975.

Minskat valdeltagande

För att nå en majoritet måste ett regeringsblock få 176 av parlamentets 350 platser.

Därmed finns det risk för att det politiska kaoset efter parlamentsvalet i april 2019 upprepas. Då lyckades inte PSOE och Sánchez bilda regering med andra vänsterpartier, varpå ett nytt val hölls på hösten.

Först då lyckades Sánchez bilda regering.

PP kan mycket väl stå inför samma problem efter söndagens val, som hölls i extremvärme under semestertider.

Sittande statsminister Sánchez valde att utlysa val redan i juli, då partiet drabbats av svåra motgångar i regionalval i maj. Ordinarie val skulle ha hållits i slutet av året.

Impopulära stödpartier

Valet komplicerar läget i EU, då Spanien tog över ordförandeskapet från Sverige 1 juli. En utdragen regeringsbildning kan innebära att Spaniens inflytande som ordförandeland minskar.

Valresultatet anses vara en konsekvens av att Sánchez regerat tillsammans med vänsterpartierna Podemos och Izquierda Unida – vilket har varit föga populärt hos högerväljare. Men Sánchez har också behövt stöd av katalanska och baskiska självständighetspartier, vilket väckt missnöje i vissa läger.

Om Sánchez i sin tur ska försöka bilda regering efter valet är ett samarbete med vänsteralliansen Sumar mest troligt.

Valdeltagandet i Spanien låg på 53 procent, med nästan 2,5 miljoner poströster. Deltagandet är en minskning med närmare fyra procent jämfört med valet i november 2019, rapporterar RTVE.

Läs även: Svenskt bistånd till Irak får kritik

TT Nyheter