Under de senaste åren har stödet för kärnkraft ökat i Sverige, men allra tydligast hos de yngsta väljarna. Högerpartier lyfter fram kärnkraften samtidigt som högervindar blåser bland unga väljare, vilket enligt forskare ligger detta bakom svängen.
– Många ser att det är dödsdömt att bekämpa klimatkrisen med en elkris, säger Nike Örbrink, från KDU, till DN.
Andelen unga som önskar att fasa ut kärnkraft på lång sikt har minskat under de senaste åren, enligt forskning från Göteborgs universitet. Vid den senaste mätningen från 2021 var 36 procent för utfasning, när cirka 60 procent ställde sig positiva vid mätningen 2017.
Stödet för användning av kärnkraft har ökat hos unga och närmar sig nivån för övriga åldersgrupper.
– I folkomröstningen fanns det ett tydligare motstånd mot kärnkraft bland unga, och det mönstret har med några undantag gällt hela tiden fram till de senaste åren, säger Sören Holmberg, seniorforskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och del av forskningsprojektet, till DN.
Högersväng bland ungdomar
Förändringen i ungas syn på kärnkraft kan dels kopplas till en framgångsrik offensiv från Kristdemokraterna och Moderaterna, menar Holmberg. Under 2019 bröts sig partierna fria från energiöverenskommelsen som gjorts med den tidigare S-MP-regeringen och Centerpartiet. Målet om 100 procent förnybar elproduktion 2040 skulle i stället slängas i soporna.
– I och med att KD och M gick ut och argumenterade för kärnkraft började opinionen svänga, säger Sören Holmberg.
Det är främst bland högerväljare som stöder för kärnkraft vuxit. Allt fler unga väljare dras mot högerblocket - och enligt Holmberg hänger de på sitt parti i frågan om kärnkraft. Högerblocket, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna är mest för kärnkraft, medan resterande partiers block är mest emot.
– Att ungdomar är mer positiva till kärnkraft är kopplat till att M har gått fram bland unga väljare och MP tappat.
KDU: Kärnkraften är nödvändig
Nike Örbring, ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund, menar att unga ser kärnkraften som en del av lösningen på klimatkrisen.
– Vi kan inte ta oss igenom en klimatkris med en elkris. Det kommer behövas dubbelt så mycket el om vi ska klara omställningen, om industrin ska kunna ställa om, om fordonsflottan ska kunna ställa om. Där utgör kärnkraften basen eftersom den är pålitlig, säger Örbring till DN.
Hon, tillsammans med sin motsvarighet i Moderata ungdomsförbundet, MUF, argumenterar för att klimatförändringarna behöver tacklas med ny kärnkraft.
– De allra flesta unga som jag pratar med om samhällsomställningen och den grundläggande energifrågan ser att kärnkraften är nödvändig.
Läs även: Polis larmades till pågående inbrott - var gräsklippare
fakta
Så tycker partierna om kärnkraft
Fakta. Så tycker partierna om kärnkraft
V: Vill avveckla kärnkraften så fort som möjligt eftersom ”den är en dyr, smutsig och osäker energikälla.”
S: Vill se fler förnybara alternativ som säkrar energiförsörjningen innan utfasning av kärnkraft är aktuellt.
MP: Vill fasa ut kärnkraften allt eftersom produktionen ökas av förnybar energi och smartare energianvändning.
C: Vill varken se statliga subventioner till kärnkraften eller att den stängs ner i förtid av politiska beslut.
L: Vill ta bort hinder som finns mot att bygga ny kärnkraft, som att reaktorer inte får byggas på nya platser.
M: Vill bygga ny kärnkraft i Sverige och behålla befintlig kärnkraft. Vill införa ett statligt investeringsstöd för ny kärnkraft.
KD: Vill öka stödet till forskning inom kärnkraftsområdet och ta fram en svensk färdplan för fjärde generationens kärnkraft.
SD: Vill utveckla kärnkraften och ha ett mål om 100 procent fossilfri elproduktion.
Källa: DN