Facebook noscript imageHöjda nivåer av narkotika i avloppsvatten – Härjedalen sticker ut
Nyheter
Höjda nivåer av narkotika i avloppsvatten – Härjedalen sticker ut
Höga halter av narkotika i avloppsvattnet i Östersund. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Höga halter av narkotika i avloppsvattnet i Östersund. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Avloppsvattnet i Östersund visar på ökade halter av narkotika. Spåren av amfetamin har ökat kraftigt vid Gövikens reningsverk visar tester som gjorts av länets kommuner tillsammans med länsstyrelsen. Högst halter av amfetamin har uppmätts i Härjedalen.
– Vi ser allvarligt på detta, det är allvarligt att vi har så höga halter en helt vanlig vardag i mars, säger Catrine Skoglund, drogsamordnare hos länsstyrelsen.

Prover från mars i år visar att förekomsten av olika typer av narkotika i avloppsvattnet ökat i Östersund. Länsstyrelsen genomför prover i Jämtlands samtliga åtta kommuner – i Jämtlands län finns 16 reningsverk totalt.

Ökningen förekommer i samtliga kommuner sedan den senaste mätningen gjordes i höstas, skriver Östersunds-Posten.

Testerna som kommunens drogsamordnare gjort i samarbete med länsstyrelsen visar en kraftig ökning av amfetamin i Gövikens reningsverk och analyserna från i höstas visar på spår av cannabis, amfetamin, kokain, MDMA och tramadol i samtliga kommuners vatten.

Regelbundna mätningar

Mätningarna görs under 24 timmar två gånger per år under tre års tid men ger ingen helhetsbild över en längre tid.

– Vi tar prover dygnet runt alla dagar om året, en del av det här vattnet har tagits in på analys, säger Claes Jacobsson, enhetschef vid avloppsanläggningar på Gövikens reningsverk.

Under den senaste mätningen var det också höga halter av cannabis i Järpen samt Gällö.

Centrala Östersund hade främst höga halter av cannabis, amfetamin, kokain och tramadol. Härjedalens kommun hade högst halter av amfetamin, visar proverna som undersökts av ett laboratorium i Södertälje.

Knappt 70 procent av länets befolkning är anslutna till något av de undersökta verken men täckningsgraden varierar mellan kommunerna.

Hur tänker ni gå vidare med det här problemet?
– Vi har dialog med kommunerna och polisen. Vi diskuterar hur vi går vidare med detta. Vi vill ju inte se några droger alls. Det här blir som en pusselbit i en kartläggning, men vi kommer att behöva komplettera med andra lägesbilder, säger Catrine Skoglund, ANDTS, länsstyrelsens samordnare för alkohol, narkotika, doping, tobak och spel om pengar.

Läs även: Europol: Inflödet av kokain i Europa på rekordnivåer

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu