Facebook noscript imageHollywoodfrun Gunilla Persson i förtalsprocess mot Stoppa Pressarna
Nyheter
Hollywoodfrun Gunilla Persson i förtalsprocess mot Stoppa Pressarna
Gunilla Persson har stämt kändissajtens ansvarige utgivare för förtal. Foto: Naina Helén Jåma / TT
Gunilla Persson har stämt kändissajtens ansvarige utgivare för förtal. Foto: Naina Helén Jåma / TT

Gunilla Persson, känd från realityserien ”Svenska Hollywoodfruar”, är på krigsstigen. Den tidigare svensk-amerikanska fotomodellen har stämt Daniel Nyhlén, ansvarig utgivare för kändissajten Stoppa Pressarna, för grovt förtal.
– Vi har väldigt goda chanser att vinna. Motparten har missförstått regelverket helt och hållet, säger hennes advokat Mark Safaryan, till Bulletin.

En tvistemålsprocess med kändisinslag är under uppsegling i Stockholm tingsrätt.

Det är Gunilla Persson, främst känd från realityserien ”Svenska Hollywoodfruar” i TV3, som stämt Daniel Nyhlén, ansvarig utgivare vid kändissajten Stoppa Pressarna, för grovt förtal.

Anledningen är tre artiklar där Gunilla Persson känner sig oskyldigt utpekad som bidragsbrottsling, djurplågare samt för att vara en dålig mamma.

Förhandlingen inleddes med att Gunilla Perssons advokat flaggade för att det kunde uppstå tekniska problem med Perssons videolänk från Los Angeles. Denna profetia besannades omgående då de första 20 minuterna gick åt att hantera teknikstrulet. Gunilla Perssons dotter Erika räddade det hela och lyckades få till en fungerande uppkoppling med komplett ljud och bild åt båda hållen.

– Gunilla är inte världens mest tekniskt begåvade person, konstaterade Mark Safaryan.

I januari förra året lämnades en stämningsansökan in till Stockholms tingsrätt om grovt förtal. Detta efter att Gunilla Persson polisanmält Stoppa Pressarna för de tre artiklarna året dessförinnan. Justitiekanslern valde då att inte inleda någon förundersökning med motiveringen att målet inte ansågs ligga i allmänhetens intresse.

Då valde Gunilla Persson att gå vidare genom att driva en enskild stämning för förtal, vilket är ovanligt i Sverige.

50 000 kronor i skadestånd

Inledningsvis krävde Gunilla Persson 500 000 kronor i skadestånd för publiceringarna. Men Gunillas advokat Mark Safaryan justerade ned kravet till 50 000 kronor under förhandlingen.

– Nu kräver vi endast ersättning för den kränkning som vi menar har uppstått till följd av det här brottet. Och det är motsvarande 50 000 kronor jämte ränta, säger Mark Safaryan till Bulletin.

Enligt Safaryan har Daniel Nyhlén förtalat, trakasserat och smutskastat Gunilla i syfte att tjäna pengar. Artiklarna på sajten är numera avpublicerade.

Ingen förlikning

Parterna lyckades inte komma överens om en förlikning under förhandlingen. Därmed kommer en huvudförhandling äga rum den 14 februari 2024.

– Den 14 februari. Det är ju alla hjärtans dag, konstaterade Daniel Nyhlén.

– Det kanske gör att det blir god stämning i salen då, replikerade rättens ordförande med glimten i ögat.

Daniel Nyhlén menar att Gunilla Persson inte har en chans att vinna det här målet. Nyhlén säger till Bulletin att målet aldrig borde ha inletts, då det enbart belastar rättsväsendet med resurser.

– De kommer att förlora det här och de kommer förlora stort. Och då menar jag att Safaryan åsamkar sin klient stora rättegångskostnader. Och det kan inte vara förenligt med god advokatsed att bete sig på det här viset, säger Nyhlén.

”Stor uppförsbacke”

Henrik Warnke är juridiskt ombud för Daniel Nyhlén. Han bedömer att rättegångskostnaderna för de båda parterna kan landa på totalt uppemot 300 000 kronor, vilket är beloppet Gunilla Persson kan behöva betala om hon förlorar målet. Warnke påtalade även att storleken på skadeståndskravet låg över praxis.

– Det är över praxis. Skadeståndskraven i den här typen av mål brukar ligga på 25 000 - 30 000 kronor.

Warnke bedömer att det är en stor uppförsbacke för Gunilla Persson att vinna målet.

– Redan det faktum att det är ett enskilt åtal som inte förs av Justitiekanslern visar att det blir svårt för Gunilla Persson att vinna det här.

Skuldfrågan kommer att avgöras av en tryckfrihetsjury, vilket är ovanligt i Sverige då parterna oftast gör upp utanför rättssalen. Men i det här fallet konstaterade rättens ordförande på en rak fråga till de båda ombuden att det inte föreligger några förutsättningar att komma överens utanför rättssalen.

Daniels Nyhléns ombud valde under lottningen av juryns ledamöter att på förhand utesluta de nämndemän som utsetts av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Läs även: Mona Sahlin jagas av Kronofogden – nya miljonskulder

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu