De styrande i Hongkong är på väg att lägga sista handen på en ny, hård säkerhetslag enligt mönster från Kina. Den som bedöms skyldig till förräderi eller uppror kan dömas till livstids fängelse, enligt förslaget.
Kinas säkerhetslag har strypt det mesta av opposition i landet och kritikerna till lagen som är på gång i Hongkong fruktar att följden kan bli densamma där, i den forna brittiska kronkolonin som lämnades över till Kina 1997.
Styret i Hongkong får med den nya lagen mer makt att förekomma opposition och vidta åtgärder mot det som kallas ”utländsk inblandning” samtidigt som skyddet för det som kallas ”statshemligheter” skärps. Statshemligheter kan inrymma data om ekonomi, om sociala förhållanden eller teknologi.
Kristian Odebjer, ordförande i den svenska handelskammaren i Hongkong, befarar att lagen kan bli så vag att den lägger band på näringslivets möjligheter att verka, av rädsla för att bryta mot den. Hongkong styr in på okänt vatten, enligt vad Odebjer uppger för nyhetsbyrån AFP.
– Det kan ha negativ inverkan på en del av våra medlemmars verksamhet, säger Odebjer och tar som exempel forskning och arbete som syftar till att kartlägga ett företag inför ett förvärv, så kallad due diligence.
För en marknadsekonomi och ett finanscenter som Hongkong är sådan verksamhet, påtalar Odebjer, helt avgörande.
De styrande, med chefsministern John Lee i spetsen, har avfärdat kritik mot lagen med att den bara kommer att beröra en extremt liten minoritet av illojala invånare. Lee vill driva på och lagen kan införas i vår.