Facebook noscript imageHot och våld mot ambulanspersonal ökar lavinartat
Nyheter
Hot och våld mot ambulanspersonal ökar lavinartat
Våld och hot mot ambulanspersonal ökar. Foto: Johan Nilsson/TT
Våld och hot mot ambulanspersonal ökar. Foto: Johan Nilsson/TT

På fem år har antalet anmälningar om hot och våld mot ambulanspersonal ökat kraftigt. Från 21 fall 2018 till 67 fall 2022, vilket motsvarar en ökning med 219 procent. Det rör sig om allt från pistolhot till slag och sparkar, rapporterar Sveriges Radio.

Antal anmälningar om hot och våld mot ambulanspersonal ökar. Trenden är att vardagen för uttryckningspersonal blir allt farligare, där allt fler utsätts för olika typer av fysiskt eller psykiskt våld, rapporterar Sveriges Radio.

Och ökningen är kraftig – från 21 fall för fem år sedan till 67 fall förra året. Det kan handla om allt från mord- till pistolhot samt slag och sparkar.

– Vi har ganska många incidenter som i utlarmningen inte ska vara ett farligt jobb att åka på, men som blir farligt för oss, säger ambulanssjuksköterskan Fredrik Segerblad.

Våld och hot inom vården

Samtidigt kommer det larm om att personal inom vård- och omsorgsyrken tvingas nödstoppa arbetet på grund av risk för våld. Nästan en gång i veckan tvingades verksamheten nödstoppas på ett sjukhus, ett boende eller i hemtjänsten förra året.

Förra året gjordes totalt 44 så kallade skyddsstopp inom vård, omsorg och social verksamhet som gick vidare till Arbetsmiljöverket. Av dessa var 21 kopplade till direkta hot om våld, mord eller hot. Flera fall berörde LSS-boenden, hemtjänsten men även akutboenden för hemlösa.

– Det är en bild vi känner igen, att skyddsombudsstopp kopplade till hot och våld ökar och att man har olika syn på vilka åtgärder som behövs för att kunna arbeta säkert, säger Ulrika Scholander, enhetschef vid Arbetsmiljöverket.

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu