Facebook noscript imageHotades med pistol och tortyr i tre dygn – flera personer åtalas
Nyheter
Hotades med pistol och tortyr i tre dygn – flera personer åtalas
Kidnappades och hotades med pistol och tortyrredskap. Foto: Polisen
Kidnappades och hotades med pistol och tortyrredskap. Foto: Polisen

En ung man hölls inspärrad i tre dygn och tvingades under hot att föra över sina besparingar till olika personer. Två unga män har åtalats misstänkta för människorov och grov utpressning, samtidigt som andra aktörer misstänks för grovt rån och penningtvättbrott. Bränsleupprorets ordförande, lokalpolitikern Peder Blohm Bokenhielm, misstänks för penningtvättbrott i samband med brotten – och äger dessutom den bostad där den unge mannen hölls mot sin vilja när brotten genomfördes.

Det var i början på oktober 2022 som tre personer greps och häktades misstänka för inblandning i ett fall där en ung man uppgett att han blivit av med sina besparingar under ett misstänkt människorov. Den unge mannen kunde i förhör berätta att han mellan 7 och 10 februari 2022 under hot mot liv och hälsa blivit berövad friheten av två misstänkta gärningspersoner.

Om offret motsatte sig gärningspersonernas krav riskerade han att utsättas för tortyr, vilket även styrks av att gärningspersonerna ”dukat upp diverse tortyrredskap”, enligt åtalet.

I syfte att försvåra spårning av penningöverföringarna såg gärningspersonerna till att överföringarna gick till olika privatpersoner i området, varav en av dem var Bränsleupprorets ordförande och lokalpolitikern Peder Blohm Bokenhielm och hans fru.

I åtalet anklagas Blohm Bokenhielm som misstänkt för penningtvättbrott sedan han tagit emot 40 000 kronor via gärningspersonernas utpressning av offret.

Det kom senare att visa sig att en av de misstänka gärningspersonerna är en mycket nära anhörig till Peder Blohm Bokenhielm som under en period bott i hans bostad. Blohm Bokenhielm stötte även på offret, som uppgav sig vara bekant med den anhörige, under tiden som offret utsattes för människorovet, men ska inte ha noterat att offret befann sig i bostaden mot sin vilja.

Inte heller polisen, som sökte efter offret när han rapporterats försvunnen, utredde händelsen som människorov efter att den unge mannen återfunnits. Offret ska ha berättat för polisen att han inte utsatts för brott.

I efterhand uppger offret att han tvingats till att förneka eventuella brottsmisstankar kring hans tre dagar långa försvinnande.

– Om inte ens polisen såg att något var fel, hur kan det förväntas att jag ska ha gjort det, sade Peder Blohm Bokenhielm i Aftonbladet.

Foto: Polisen

Lånade ut pengar

Förutom att hållas mot sin vilja i bostaden ska offret även ha tvingats agera chaufför åt gärningspersonerna. Efter hot tvingades offret kontakta personer i sin omgivning för att be om lån. Ett vittne påpekade att hon ansåg att det var märkligt att offret var i behov av pengar, då hon uppfattat honom som en person som gick till jobbet och var ordningsam. Hon, tillsammans med flera andra, hade dock ändå gått med på att låna ut pengarna. De misstänkta gärningspersonerna uppskattas ha kommit över närmare 150 000 kronor.

Åklagaren yrkar på att gärningspersonerna döms till 10,5 respektive 11 år i fängelse om de döms.

Brottsoffret hölls fången av två gärningspersoner. Foto: Polisen

Ingen kännedom om brottet

Peder Blohm Bokenhielm, hans fru och ytterligare två personer står åtalade för penningtvättbrott. Samtliga har erkänt att de mottagit pengar, men menar att uppsåtet inte varit att tvätta pengar.

Blohm Bokenhielms fru menar att hon mottagit cirka 9 000 kronor från en av de misstänkta gärningspersonerna eftersom han inte hade ett kontokort. Orsaken till att pengarna skulle föras över ska ha varit att gärningsmannen skulle få en skuld från offret återbetalad.

– Han sa att det var en kompis som var skyldig pengar, som skulle swisha mig. Eftersom han inte hade något bankkort kunde han inte ta ut pengarna annars. Då frågade han mig om det gick bra, säger hon i förhör.

Även Peder Blohm Bokenhielm erkänner att han mottagit pengar via Swish, som han sedan tagit ut i kontanter till en av gärningspersonerna. Han medger att han borde ha ifrågasatt varifrån pengarna kom, men hänvisar till att han psykiskt inte hade orken. Den misstänkte gärningspersonen hade under tiden han var bosatt hos Blohm Bokenhielm ett omfattande missbruksproblem.

– Anledning kanske fanns, men orken fanns inte. Jag orkade inte fortsätta jaga, jaga och jaga. Man har sagt till de här pojkarna hundratals gånger om vad de får göra och inte. Orken var slut, berättade Peder Blohm Bokenhielm i förhör.

Foto: Polisen

Brottsoffer i annat åtal

En av gärningspersonerna bakom människorovet, samt ytterligare en person, åtalas dessutom för grovt rån. Detta efter att man drogat ner den andre gärningspersonen med syftet att stjäla hans ägodelar. När denne blivit medvetslös rånades han på ett guldhalsband, ett silverhalsband och ett silverarmband i kejsarlänk. Även en Iphone, ett par airpods och cirka 30 000 kronor i kontanter följde med gärningspersonerna.

Gärningspersonerna lämnade platsen utan att kontrollera den medvetslöse mannens vårdbehov. Detta resulterade i att offret tvingades föras till sjukhus via ambulans.

Läs även: Rawa Majids föräldrar tvättade hans knarkpengar – dömdes

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu