Facebook noscript imageHuggormarna har vaknat till liv – så gör du om du blir biten
Vetenskap
Huggormarna har vaknat till liv – så gör du om du blir biten
En huggormshane ligger på lur. Foto: Cornelius Poppe/TT
En huggormshane ligger på lur. Foto: Cornelius Poppe/TT

Lagom inför sommarledigheten slingrar sig huggormarna fram. Varje år drabbas cirka 400 personer av hugormsbett. Om du tror att du blivit biten bör du genast kontakta 112 och begära giftinformation.

Huggormarna brukar vakna till liv lagom till sommarledigheten. Då de gillar värme brukar de ligga och lura på soliga och steniga partier. Varje år vårdas uppemot 400 personer på sjukhus för ormbett. Cirka hälften av patienterna måste behandlas med ett motgift.

2018 var ett rekordår, då tog giftcentralen emot cirka 1225 samtal, jämfört med 2021 då siffran låg på 838 samtal.

Dödsfall är ovanligt i samband med huggormsbett, mycket tack vare effektivt motgift. Läkemedelsverket rekommenderar att man alltid ringer 112 och begär att få komma till Giftinformationscentralen. De ger råd och gör riskbedömningar vid akuta förgiftningstillstånd.

– Utan motgift kan svullnaden fortsätta och omfatta hela den bitna kroppsdelan och undantagsvis delar av bålen, säger Peter Hultén vid Giftinformationscentralen.

Om du blir biten

Ring 112 och lugna den bitne. Har man blivit biten av en orm ser man oftast instickningshålet och det brukar svullna kring bettstället. Vanliga symptom är yrsel, illamåede, kräkningar diarré och buksmärtor. Håll den bitna kroppsdelen still så inte giftet sprids i kroppen. Lämna bettstället ifred och ta av kläder eller smycken som kan strypa blodflödet.

Kom ihåg att ormar både kan simma och klättra. Även små ormar är farliga. Använd lämpliga skor om du går i högt gräs och plocka inte upp ormar eller flytta på dem.

Läs även: Gick på toaletten – blev biten av pytonorm

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu