Facebook noscript imageHundratals afrikanska migranter strandade i öken i Tunisien
Utrikes
Hundratals afrikanska migranter strandade i öken i Tunisien
Afrikanska migranter, däribland kvinnor och barn, är strandade i ett ökenområde i södra Tunisien dit de förts av tunisiska säkerhetsstyrkor. Foto: UGC/AP
Afrikanska migranter, däribland kvinnor och barn, är strandade i ett ökenområde i södra Tunisien dit de förts av tunisiska säkerhetsstyrkor. Foto: UGC/AP

Hundratals afrikanska migranter har bussats till Tunisiens södra gräns av säkerhetsstyrkor då lokalbefolkningen tröttnat på närvaron av migranter. Där lever de under svåra förhållanden i öknen utan vatten och mat.

Motsättningarna mellan tunisiska lokalbefolkningen och de afrikanska migranter som flytt från länder söder om Sahara har trappats upp efter att en 41-årig tunisisk man höggs ihjäl med kniv i hamnstaden Sfax efter ett bråk med migranter i måndags.

Sfax är Tunisiens näst största stad och staden har kommit att bli en första anhalt dit många afrikanska migranter tar sig i hopp om att resa sig vidare via sjövägen till Europa.

Enligt vittnen ska hundratals migranter vara strandade vid Tunisiens södra gräns mot Libyen samt Algeriet. På bilder syns hur män, kvinnor och barn slagit upp tältläger mitt ute i ett ökenområde.

En 27-årig migrant vid namn Issa Kone från Mali säger till AFP i telefon att han fördes med buss av tunisiska säkerhetsstyrkor till den algeriska gränsen tillsammans med ett dussintal andra migranter som han hade bott med i Sfax.

– Vi har inget att äta eller dricka. Vi är i öknen, säger han.

Flera av migranterna har tagit sig till järnvägsstationen i Sfax för att kunna ta sig vidare till andra tunisiska städer.

Känner sig diskriminerade

Spänningarna mellan lokalbefolkningen och migranter har ökat efter ett uttalande av Tunisiens president Kais Saied i februari om att migranterna från Afrika ligger bakom mycket kriminalitet och att migranterna hotar Tunisiens demografiska sammansättning.

Vid samma tidpunkt hade Tunisien, med sina 12 miljoner invånare, runt 20 000 migranter från södra Sahara. Många afrikaner upplever att de blivit diskriminerade av den tunisiska befolkningen och många anser att presidentens ord eldat på motsättningarna.

Den ekonomiska situationen i Tunisien har inte riktigt återhämtat sig sedan en ung grönsakshandlare tände eld på sig själv i protest mot dåliga livsvillkor vilket blev startskottet för den arabiska våren 2010. Upproret spred sig vidare till flera länder i Mellanöstern och Nordafrika.

Turismen i landet har även mattats av efter flertalet terrorattacker mot civila mål och covidpandemin och kriget i Ukraina har även påverkat den ekonomiska situationen negativt.

Läs även: Frankrike hämtar hem kvinnor och barn från IS-läger

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu