Det saknades fortfarande 18 elever i Linköpings grund- och gymnasieskolor vid övergången mellan september och oktober. Enligt socialtjänsten beror det på många faktorer, bland annat att familjer flyr med tanke på att barn riskerar rekryteras i kriminella gäng men även att det föreligger en ökad hotbild, rapporterar Corren.
En del elever är fortfarande frånvarande från Linköpings grund- och gymnasieskolor sedan skolåret började i augusti, rapporterar Corren.
Vid skolårets start saknades 44 elever, och den siffran har minskat till 18 saknade elever vid slutet av september.
Socialtjänsten indikerar att flera av dessa försvinnanden kan kopplas till den ökande våldsbrottsligheten och skjutningarna som inträffat på senare tid. Enligt socialtjänsten är familjer oroliga över att deras barn kan dras in i kriminella gäng eller riskera att bli måltavlor för våldsdåd.
Många familjer har därför valt att flytta utomlands, ofta till sina hemländer, eftersom de är rädda för händelseutvecklingen.
– Vi har kännedom om några ärenden, där ungdomar och familjer har valt att flytta utomlands på grund av händelseutvecklingen i Linköping, säger Ulla Salmela Trosell, avdelningschef för Barn och unga vid Linköpings kommun.
Enligt skolchefen Christel Horsak försvinner ofta några elever efter varje sommarlov av naturliga skäl. Han menar att många glömmer att rapportera till skolan när de flyttar till andra städer.
Inga naturliga försvinnanden
Han säger att många av de senaste försvinnandena inte kan kopplas till naturliga förklaringar.
Corren har tidigare rapporterat om att föräldrar kan skicka sina barn på så kallade ”uppfostringsresor” i hemlandet vilket bottnar i oro att unga riskerar dras in i kriminella gäng. Flera källor till Corren uppger även att många familjer känner rädsla inför att socialtjänsten ska omhänderta deras barn, bland annat för att familjen orosanmälts.
– Att familjer skulle flytta från Linköping på grund av oron för socialtjänstens ingripande eller för att de hade fått en orosanmälan på sig är inget jag har kännedom om. Föräldrarna i de utsatta områdena oroar sig för sina barn och för det som händer i Linköping. De försöker rädda barnen på de sätt de kan och flyttar, inte för att fly från socialtjänsten, säger Ulla Salmela Trosell, avdelningschef på Barn och omsorgsförvaltingen i Linköpings kommun.
Syftet med att föra rapport över antalet saknade elever på Linköpings gymnasie- och grundskolor är att upptäcka om barn riskerar att bli bortgifta eller skickas på uppfostringsresor.
Ulla Salmela Trosell säger att det gäller att fånga upp de elever som ligger i farozonen att bli bortskickade. Upptäcks försvinnandet när de redan är borta, är det för sent, säger hon och påpekar vikten av det förebyggande arbetet.
Bulletin söker Uppsalas grundskolechef Erik Ojala för en kommentar om den lokala situationen. Uppsala är en av de svenska städer som drabbats värst av våldsvågen kopplad till Rawa Majid.
Läs även: Flera europeiska huvudstäder visar stöd till Israel – men inte Sverige