En kopia på den klassiska IKEA-loggan ingår i en ansökan som mottagits av det ryska patent- och registreringsverket, med ett affärskoncept som är mycket snartlikt IKEA:s. Möbeljätten utforskar nu möjliga åtgärder.
Det ryska patent- och registreringsverket Rospatent har tagit emot fler än 50 ansökningar sedan mitten på mars, då ryska myndigheter gav klartecken för ”patentstöld” efter att västerländska företag dragit sig tillbaka från landet, rapporterar Newsweek. IKEA är ett av de drabbade företagen.
– Inter IKEA Systems B.V., som äger IKEA-konceptets immateriella rättighetern, inklusive IKEA-logon, är medvetet om detta och undersöker för närvarande frågan för att utreda möjliga åtgärder, skriver IKEA till Bulletin.
I ansökan kopierar man mobiljättens affärsmodell och den patentsökta loggan är mycket lik IKEA:s: stora gula bokstäver mot en blå bakgrund, där dock en bokstav bytts ut, så att det nya företaget heter IDEA.
Svårt att få rätt i domstol
”Det är svårt att få rätt i de ryska domstolarna”, säger Svenskt Näringslivs policyexpert för immaterialrätt, Christina Wainikka, till Tidningen Näringslivet.
”Immaterialrätter bygger på regler. Det är lagar, paragrafer och internationella överenskommelser. Om Ryssland nu kliver av från de överenskommelserna så är det väldigt svårt för ett enskilt företag att ta det vidare, eftersom domstolarna där inte skulle respektera lagarna”, säger hon till Ehandel.
Liknande varumärkesstölder skedde efter Rysslands annektering av Krim 2014, när västerländska företag lämnade Krimhalvön och Donbasregionen åt sitt öde. McDonalds har exempelvis förvandlats till DonMak, som erbjuder Bikmak, Crimean Fried Chicken och Starducks latte.
Över 450 västerländska företag har lämnat Ryssland sedan invasionen av Ukraina inleddes den 24 februari. Många av dem har lämnat kvar fabriker och varuhus.
Stöd till medarbetare
IKEA avbröt försäljningen i sina ryska varuhus, i onlinebutiken och inredningsstudion på obestämd tid den 4 mars.
– För våra medarbetare är vår ambition att ge dem en inkomst och en långsiktig anställningsstabilitet. Medarbetare kan fortsätta att arbeta tack vare omfördelning av nödvändiga uppgifter, till exempel retur av varor, lagerunderhåll, CSC-stöd, systemstöd, underhåll av butiksverksamheten, osv. Medarbetarna kan också använda den tid som finns tillgänglig för kontinuerlig kompetensutveckling och fortlöpande upp- och omskolning, skriver IKEA.
En ekonomisk nödfond för företagets mest utsatta medarbetare och deras familjer har också aktiverats.
Läs även: Sverige näst bäst i världen på patent