Ikea vill få sina följare i sociala medier att diskutera hur fördelningen av hemarbete kan bli mer jämställt. Inför internationella kvinnodagen släpps ett online-spel som ska hjälpa par att fördela obetalt arbete bättre.
Det är Ingka Group, som driver ett stort antal Ikea-varuhus runt om i världen, som tagit fram spelet i samarbete med relationsexperten Jennie Miller, som arbetar som psykoterapeut i Edinburgh.
”Via ett antal frågor tar spelet med par på en resa där roller och samspel i just deras hem benas ut. Tanken är att båda spelarna ska vinna genom att hitta lösningar på sina utmaningar i vardagen”, skriver företaget i ett pressmeddelande.
Spelet, som kallas FiftyFifty och går att spela på Instagram i 31 länder, lanseras samtidigt som omfattande nedstängningar i flera länder har satt fördelningen av hemarbete på sin spets, konstaterar man.
Exempel på frågor som deltagarna ska besvara är: ”Visste du att kvinnor i världen utför tre gånger så mycket obetalt hushållsarbete?” samt ”Utför du något hushållsarbete bakom kulisserna som inte syns (eller hörs)?”
Gabriella Fredriksson, som ansvarar för arbetet med jämställdhet och mångfald på Ingka Sverige, säger att för Ikea är ”likabehandling och ett delat ansvar för alla människor på vår jord djupt rotade i vår kultur och våra värderingar”.
Hon får visst medhåll av Ulf Johansson, professor i marknadsföring vid Lunds universitet som tidigare forskat om Ikeas verksamhet i Kina. Han tror att jämställdhet är en fråga där företaget har hög trovärdighet, inte minst eftersom det är viktigt internt.
”Jag skulle nog säga att Ikea driver jämställdhetsfrågor mer än många andra organisationer och därför har man hög trovärdighet i det avseendet – plus att man har en svensk bas och Sverige är känt för jämställdhet”, skriver han i en mejlad kommentar.
Det i sin tur kan bidra positivt till kärnverksamheten, om än på ett subtilare sätt än en rabattkupong i brevlådan gör.
”Man skall inte vara naiv och inte tro att det handlar om att sälja fler möbler. Det är ett subtilt sätt att bygga trovärdighet för varumärket; man engagerar sig i viktiga samhällsfrågor”, säger Ulf Johansson.
TEXT: Sören Billing