Grannar samt kultur- och miljöorganisationer rasar över att Gröna Lund på Djurgården har fått grönt ljus att bygga ut nöjesparken. Gröna Lund planerar att bygga ut nya åkattraktioner, 45 meter höga, på parkeringsplatsen utanför Liljevalchs.
– Det kommer att bli ännu mer buller. Boendemiljön kommer att försämras för oss som bor här, säger Carl Otto Rosling, granne till utbyggnaden.
Under torsdagen kom beskedet – efter en dom i Mark- och miljööverdomstolen stod det klart att nöjesparken Gröna Lund kommer att få godkänt att bygga ut. Parkeringen utanför Liljevalchs kommer bli en del av ”nya Grönan” med nya åkattraktioner. Den nya delen av Gröna Lund förväntas stå klar inom fem år då Mark- och miljööverdomstolen har godkänt detaljplanen.
Utbyggnaden har väckt starka reaktioner, såväl positiva som negativa. Johan Tidstrand, ägare till Gröna Lund, är mycket lycklig över beskedet. Grannar i området samt kultur- och miljöorganisationer är inte lika glada.
– Djurgården ska vara skyddad. Nu frångår man det här skyddet mot exploatering, vad är fortsättningen? undrar Carl Otto Rosling, som bor i en hyreslägenhet intill Gröna Lund.
Han säger till Bulletin att han är förvånad över hur Mark- och miljööverdomstolen kunde ändra Mark- och miljödomstolens uppfattning. Hur en klar utbyggnad plötsligt kan anses vara en komplettering.
– Jag ser ju mer att en komplettering skulle vara att man förändrar något inom ett befintligt område, säger han.
Ekoparken kritisk
Ordförande för Ekoparken, Richard Murray, är mycket kritisk till utbyggnationen. Förbundet för Ekoparken arbetar med att motverka exploatering på Djurgården, bland annat. Richard Murray säger till Bulletin att Mark- och miljööverdomstolen ofta är generös mot exploatörer och olika byggintressen.
– Nu får de tillstånd att bygga uppemot 45 meter höga åkattraktioner på parkeringen. Det tycker vi är alldeles för våldsamt högt. Det kommer bara att bygga på den här skogen av åkattraktioner som redan finns. De nya åkattraktionerna kommer att bli väldigt dominerande på platsen och täcka Skansenberget samt skymma Solliden. Många kommer att drabbas. Det tycker vi inte är särskilt bra, säger Murray och fortsätter:
– Här underkänner ju Mark- och miljööverdomstolen värdet av två riksintressen. Det ena är Nationalstadsparken och det andra är riksintresset kulturmiljö Stockholms innerstad med Djurgården. Sedan så underkänner man också Riksantikvarieämbetets yttrande. De säger faktiskt ingenting i domen om Riksantikvarieämbetets yttrande överhuvudtaget, vilket är anmärkningsvärt.
I domen från Mark- och Miljööverdomstolen framgår det att beslutet inte går att överklaga. Richard Murray ser helst att Gröna Lund flyttar ut helt och hållet från Stockholm.
– Det går inte att överklaga, men det finns en mänskliga rättigheter-aspekt i detta. De finns grannar som redan störs mycket av bullret, och att släppa fram det här beslutet kan strida mot mänskliga rättigheter då ytterligare bebyggelse kommer framkalla ännu mer buller. Så det kanske finns en öppning att stoppa det här. Helst får Gröna Lund flytta ut helt och hållet från staden, säger han.
Läs även: Gröna Lund vann mot grannarna – får bygga ut nöjesparken