Facebook noscript imageInflationen: Priserna på livsmedel fortsätter upp oväntat mycket
Ekonomi
Inflationen: Priserna på livsmedel fortsätter upp oväntat mycket
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

Elprisernas nedgång ligger bakom inflationens fall i oktober. Dock fortsätter matpriserna upp, denna gång oväntat mycket, vilket bidrar till att inflationen inte sjunkit enligt prognos. Prisökningarna gällande matpriserna bäddar för kraftigt räntelyft.

Priserna på livsmedel fortsätter upp oväntat mycket i oktober, vilket bidragit till att den underliggande inflationen i ekonomin stiger mer än beräknat.

– Det är bara att förbereda sig på att det blir ytterligare en saftig räntehöjning från Riksbanken, säger Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank, till TT.

Inflationen föll till 9,3 procent i oktober, en sänkning från 9,7 procent i september. Bakom sänkningen låg en sedan tidigare känd nedgång för elpriserna, som enligt Statistiska centralbyrån, SCB, sjönk med 23,6 procent i oktober jämfört med månaden innan.

Siffrorna visar att om man tar bort alla faktorer som inkluderar elpriset så har inflationen ändå stigit. Enligt SCB, ska inflationen ha stigit till 7,9 procent, jämfört med 7,4 procent i september. Michael Grahn menar att det är just livsmedelspriserna, som i oktober steg 1,5 procent, som ligger bakom att inflationen går åt fel håll.

– Det är mat återigen som drar uppåt. Och jag tycker det är märkligt att vi verkar dra ifrån våra grannländer, om man tittar på Norge och Danmark. De har långsammare prisökningar, säger Michael Grahn.

Räntekostnader lyfter

Även räntekostnaderna lyfter i oktober, vilket till bidrar till 1,8 procentenheter av inflationstaket enligt KPI-måttet, som lyfte till 10,9 procent.

Det ser dessutom ut att bli värre för de svenska hushållen sett till räntefronten. Riksbanken räknade med en KPIF-inflation rensat från energipriser på 7,4 procent, men resultatet blev i stället en halv procentenhet högre.

– Det här är en dålig nyhet. Jag tror att Riksbanken struntar i elpriserna. De kan gå upp nästa månad igen och det är väderberoende. Det är den underliggande inflationen som är viktigt för dem och den ligger klart högre än väntat och än vad Riksbanken hade räknat med, säger Michael Grahn.

– Det är bara att bereda sig för att det blir ytterligare en saftig höjning här. Det här blir extremt kännbart för hushållen och bolåneräntorna. Det kommer bli som värst i början av nästa år, när allt det här sitter i de rörliga räntorna, tillägger han.

Läs även: Gymnasieelever rökte cannabis under skoltid

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu