Det kommer inte att bli någon höjning av minimilönen i USA den närmaste tiden. Förslaget får inte ingå i det stora coronakrispaketet som president Joe Biden vill driva igenom.
Demokraterna kan inte inkludera en höjning av minimilönen i det coronakrispaket som man håller på att driva igenom. Detta säger senatstjänstemannen Elizabeth MacDonough, som övervakar att beslut tagna i kammaren följer USA:s konstitution.
”President Biden är besviken över detta utfall, då han föreslagit att minimilönen på 15 dollar skulle vara en del av stödpaketet 'The American rescue plan'”, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki i ett uttalande.
Senatorn Bernie Sanders är också besviken. ”Men på grund av senatens arkaiska och odemokratiska regler kan vi inte gå vidare för att få slut på svältlönerna i detta land och höja inkomsterna för 32 miljoner amerikaner som har det svårt”, säger han i ett uttalande.
Kan bli problem
Mer nöjd är man från republikanskt håll, där senatorn Lindsey Graham säger att beslutet innebär att inget av partierna kan baxa igenom stora lagändringar via ”reconciliation”, en typ av omröstningar som bara kräver enkel majoritet.
Även minoritetsledaren Mitch McConnell är positiv:
– För det första så hör minimilönen inte hemma där. Kongressens budgetkontor säger att det skulle kunna kosta 1,4 miljoner arbetstillfällen, säger han i en intervju med Fox News.
Biden och Demokraterna hade hoppats kunna driva igenom en gradvis höjning av minimilönen, från 7,25 dollar (60 kronor) till 15 dollar (125 kronor) i timmen 2025.
Bakslaget för Demokraterna är också ett tecken på problemen som partiet kan stöta på de kommande åren, trots att man har majoritet i Representanthuset, utslagsröst i senaten (om man räknar med de partilösa senatorer som brukar rösta med partiet) och presidentposten.
Biden uppmanar nu kongressen att snabba på arbetet för att få covidhjälppaket på 1 900 miljarder dollar (motsvarande nära 16 000 miljarder kronor) godkänt.
”Kommer inte att ge upp”
När det gäller minimilönen kan det bli svårt även framöver att få igenom en höjning, då det antagligen kräver en större majoritet i senaten, där det i dag är jämnt mellan demokrater och republikaner, och vicepresident Kamala Harris har utslagsröst. I princip alla republikaner i senaten är emot förslaget. Och två demokratiska senatorer har också uttryckt skepsis, och anser att 15 dollar är för högt.
”Vi kommer inte att ge upp kampen om att höja minimilönen till 15 dollar för att hjälpa miljoner av kämpande amerikanska arbetare och deras familjer”, säger dock Chuck Schumer, demokratisk majoritetsledare i senaten, i ett uttalande.
TEXT: Gustav Sjöholm/TT