Debatten om den nya könstillhörighetslagen, som Ulf Kristersson drev igenom mot opinionen i sitt eget parti, ger ingen effekt i april månads mätning från Ekot/Indikator, där M noterar en marginell ökning medan förtroendet för Ulf Kristersson som statsminister ökar med en procentenhet.
Den svek-debatt om den nya könstillhörighetslagen som rasat i traditionella och sociala medier tycks inte haft någon större påverkan på opinionen av Indikator/Ekots opinionsmätning i april att döma.
Moderaterna, som varit i centrum för debatten, ökar nämligen med 0,5 procentenheter, till 20,1 procent.
Dessutom ökar förtroendet för Ulf Kristersson - som drivit på för lagen mot opinionen i sitt eget parti - som statsminister från 21 till 22 procent, medan Jimmie Åkesson (SD) tappar lika mycket ned till 16 procent. Oppositionsledaren Magdalena Andersson ökar liksom Kristersson med en procentenhet till 41 procent.
När det gäller Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, som är de enda partier som motsatte sig lagen, tappar SD 0,6 procentenheter till 20,9 procent medan KD ökar med 0,5 till 2,9. Liksom fallet är med M:s marginella ökning ligger deras förändringar inom den statistiska felmarginalen.
Även övriga förändringar i mätningen är små. Vänsterpartiet och Miljöpartiet ökar med 0,7 respektive 0,3 procent till 8,7 respektive 5,1 procent, medan Socialdemokraterna, Centerpartiet pch Liberalerna tappar.
Mest tappar L, vars nedgång på 0,8 procentenheter till 2,7 procent är mätningens största förändring.
S tappar 0,6 procentenheter till 33,6 procent medan C endast tappar 0,1 till 4,4. Ingen av mätningens förändringar är statistiskt säkerställd.
I fråga om blocken innebär mätningen att det blågula regeringsblocket tappar 0,4 procentenheter till 46,6 procent, medan den rödrgöna oppositionen ökar med 0,3 procentenheter till 51,8, vilket räkat i mandat skulle innebära att de rödgröna partierna kniper ytterligare ett mandat från regeringsblocket, till en ledning på 195 mandat mot 154.
I ett inlägg på X skriver opinionsanalytikern Per Rosencrantz, som även är kommunpolitiker för M, att mätningen inte visar på någon ”könslagseffekt”.
”Ibland debatteras frågor intensivt utan att det ger något tydligt avtryck i opinionen. Det här kommer sannolikt visa sig vara ett sådant exempel” skriver han vidare.
Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg är av annan åsikt. ”Innan könslag och Kinberg Batra var storyn att Ulf Kristersson nu var på väg upp pga Nato” skriver Lindberg och fortsätter: ”utan inbördeskrig i M riktad mot Kristersson hade uppgången fortsatt.”
fakta
Ekot/Indikators väljarbarometer för april
Mätningen bygger på 2584 intervjuer som genomfördes mellan den 28 mars och 22 april. Skillnad sedan förra mätningen inom parentes.
Socialdemokraterna 33,6 (-0,6)
Sverigedemokraterna 20,9 (-0,6)
Moderaterna 20,1 (+0,5)
Vänsterpartiet 8,7 (+0,7)
Miljöpartiet 5,1 (+0,3)
Centerpartiet 4,4 (+0,1)
Kristdemokraterna 2,9 (+0,5)
Liberalerna 2,7 (-0,8)
Övriga partier 1,8 (+0,2)