Facebook noscript imageIngen ränta på storbankernas sparkonton i sikte
Ekonomi
Ingen ränta på storbankernas sparkonton i sikte
Riksbanken har höjt styrräntan men storbankerna inväntar fler höjningar. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Riksbanken har höjt styrräntan men storbankerna inväntar fler höjningar. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

De svenska storbankerna har inga planer på ge någon inlåningsränta på sina kunders sparkonton. Flera räntehöjningar från Riksbanken lär krävas innan storbankerna agerar.

Efter år av noll- eller minusränta höjde Riksbanken sin styrränta med 25 punkter i slutet på april. Bankernas inlåningsränta hos Riksbanken ligger normalt sett 10 punkter lägre, så den torde ligga runt 0,15 procent i dag.

Denna räntehöjning har hittills inte överförts till storbankernas kunder. I dagsläget får man ingen ränta överhuvudtaget på besparingar placerade på traditionella sparkonton, och enbart en mindre avkastning på placeringskonton med bindningstider på tre månader och längre.

När Bulletin kontaktar de fyra största storbankerna nås vi av samma besked överallt. De har inga planer på att ge en inlåningsränta på sparkontona.

”Det finns i dag inte några planer på att höja inlåningsräntan på vanliga inlåningskonton,” skriver Swedbank till Bulletin, liksom Handelsbanken som meddelar att ”Vi har just nu inga besked om förändringar av våra inlåningsräntor. När vi beslutat om eventuella justeringar kommunicerar vi detta till våra kunder.”

Nordea svarar att de löpande ser över sin prissättning och alltid strävar efter att vara konkurrenskraftiga, samt att Riksbankens styrränta bara är en av flera faktorer som styr deras inlåningsräntor.

Swedbank menar också att dagens situationen är komplex. ”Det finns gott om likviditet i det svenska banksystemet som ett resultat av de senaste årens expansiva penningpolitik. Utöver det så resulterar inlåning i regulatoriska avgifter och skatter. Exempelvis bankskatt/riskskatt och insättningsgaranti. Vi är idag, givet likviditeten och avgifterna, inte på räntenivåer där det är, från ett finansiellt perspektiv, försvarbart med breda höjningar av räntor på sparkonton.”

Krävs fler höjningar av Riksbanken innan räntan höjs vid bankerna

SEB svarar att det troligtvis kommer att krävas fler räntehöjningar innan inlåningsräntan höjs generellt.

Riksbanken förväntas höja styrräntan flera gånger före årsskiftet, då inflationen är den högsta på 30 år. Vid direktionens nästa penningspolitiska möte i juni förväntas en dubbelhöjning (med 50 punkter) följt av ytterligare höjningar (med 25 punkter vardera) under de kommande mötena i september och november.

Vad bör då privatkunder göra nu när inflationen ligger över sex procent, börserna faller och bankerna meddelar att de inte kommer att höja inlåningsräntan inom en snar framtid?

”Vårt generella råd till våra kunder är fortsatt att investera i fonder istället för att ha pengarna på ett traditionellt sparkonto. Det finns bra räntefonder med låg risk som alternativ till ett sparkonto”, skriver SEB och påpekar att det förstås beror på syftet med pengarna – om de utgörar en kortsiktig buffert för oväntade kostnader, och därmed behöver vara lättillgängliga, eller om de utgör ett mer långsiktigt sparande.

Swedbank rekommenderar ett rådgivningsmöte där kundens unika situation diskuteras och understryker att de erbjuder fasträntekonton, samt att Sveriges största fondförvaltare Robur finns inom koncernen. Nordea rekommenderar även de en personlig rådgivning vid deras bankkontor som ser till kundens individuella situation och behov, kombinerat med en läsning av bankens månatliga marknadssyn. Den senaste finns här: Marknadssyn: Överdriven pessimism | Nordea.

Läs även: Riksbankens styrränta höjs till 0,25 procent efter åratal av noll- eller minusräntor

Dorothée Enskog