Facebook noscript image”Inte polisen som bestämmer om man ska anmäla eller inte”
Nyheter
”Inte polisen som bestämmer om man ska anmäla eller inte”
Bild: Privat
Bild: Privat

Efter att en kvinna i Jönköping filmat hur hon blev trakasserad och fysiskt angripen på grund av att hon hade en israelisk flagga ska hon ha visat filmen för en polis, som enligt kvinnan inte ansåg beteendet brottsligt. Brottmålsadvokaten Henrik Sundström, som tagit del av filmen, säger till Bulletin att han anser att det fysisk angreppet på kvinnan är brottsligt, medan polisens presstalesperson Johhny Gustafsson uppmanar kvinnan att göra en polisanmälan.

– Det är ju inte polisen som bestämmer om man ska anmäla eller inte, det är ju ganska viktigt. Det är ju upp till personen själv.

På lördagen blev en kvinna i Jönköping trakasserad av ett par på grund av att hon hade en liten israelisk flagga. När kvinnan filmade paret, sade mannen bland annat att han ville döda en Israel, och slog och knuffade på kvinnan vid två tillfällen.

Kvinnan uppger för Bulletin att hon visade upp filmen för en polis i närheten, som ska ha sagt att han inte ansåg att några brott begåtts, vare sig när det gällde mannens uttalanden om att döda israeler eller när han gick till fysiskt angrepp mot kvinnan. När det gällde det fysiska angreppet ska polisen ha sagt att beteendet inte var brottsligt då mannen ”kan ha blivit provocerad”.

Henrik Sundström är kommunalråd i Uddevalla kommun samt brottmålsadvokat. Han säger till Bulletin att mannens uttalanden om att han vill döda en israel kan vara brottsligt, beroende på ”i vilken mån han hade räknat med att det skulle spridas eller inte.”

– Det som är straffbart är att det är en uppmaning till ett terroristbrott, skulle man kunna säga. Det är vad som kallas för särskilt allvarlig brottslighet i terroristbrottslagen, men det kräver att det sker i ett meddelande till allmänheten, och att han haft ett uppsåt till att meddela allmänheten.

Han ser ju att hon filmar, skulle det kunna räknas som ett uppsåt?

– Det beror på om han bara säger det till henne, eller om han kan räkna med att det här ska få spridning.

Skulle de fysiska angeppen som syns på filmen kunna räknas som brott?

– Oh ja, det är klart det är. Det är minst ett ofredande, och sannolikt en ringa misshandel.

Är det lagligt om han går till fysiskt angrepp på grund av att han blivit provocerad?

– Nej. Det finns ju en lagparagraf som rör kränkande fotografering, men det är ju på toaletter och i provrum och sådana saker. Ute på gatan har jag rätt att filma vad jag vill.

Kvinnan som filmade ska ha visat filmen för en polis, som sade att han inte ansåg beteendet brottsligt då mannen kunde ha blivit provocerad. Har du någon kommentar till det?

– Det är inte så det fungerar. Dessutom är det inte polisen som avgör vad som är brottsligt och inte, utan det är ju en åklagare som väljer att inleda en förundersökning eller att lägga ned den. Det är inte en sak som polisen ska fatta beslut om.

När Bulletin redogör för händelsen och polismannens påstådda kommentarer säger Johhny Gustafsson, som är presstalesperson polisregion Öst, att det är upp till kvinnan att göra en polisanmälan om hon anser sig utsatt för ett brott.

– Det är ju inte polisen som bestämmer om man ska anmäla eller inte, det är ju ganska viktigt. Det är ju upp till personen själv.

Men rent generellt, finns det omständigheter där man kan knuffa och slå på sina medmänniskor, och det är berättigat för att man anses provocerad?

– Nu pratar du om en nivå där man... var och en har ju rätt att försvara sig, på ett proportionerligt sätt. Det du pratar om nu, att någon har filmat någon annan, det är ju inte något våld vi talar om utan det enda man skulle kunna tänka sig att det skulle kunna vara är ett ofredande i så fall, om det varit väldigt påträngande.

– Men om vi ska kunna reda ut det här på något sätt så måste någon göra en ordentlig polisanmälan, antingen gå in på en polisstation eller göra en ordentlig anmälan via polisens kontaktcenter.

Johannes Nilsson

Reporter.