Facebook noscript imageInterna bråk skakar Sverigedemokraterna – toppnamnet uteslöts
Politik
Interna bråk skakar Sverigedemokraterna – toppnamnet uteslöts
Sprickan i Sverigedemokraterna Stockholm kan sprida sig till ett riksproblem. Foto: Adam Ihse/TT (SD-väggen) och Fredrik Sandberg/TT (Stockholms stadshus)
Sprickan i Sverigedemokraterna Stockholm kan sprida sig till ett riksproblem. Foto: Adam Ihse/TT (SD-väggen) och Fredrik Sandberg/TT (Stockholms stadshus)

Den 25 april uteslöts toppnamnet för Sverigedemokraterna i Stockholm ur partiet. Sedan dess har det knakat i fogarna och fler personer är på väg att uteslutas de också. Flera toppnamn överväger att sluta i partiet.
– Fem av de tio högst upp på regionslistan är på väg att hoppa av, säger Peter Wallmark till Bulletin.

Sverigedemokraternas starke man i Stockholm, Peter Wallmark, aviserade sin avgång som gruppledare i kommunen och skulle satsa mot riksdagen i stället. På en valkonferens hamnade Wallmark på valbar plats för Stockholm. Drygt en månad senare uteslöts han ur partiet.

– Jag vet inte riktigt varför jag uteslöts ur partiet, men jag har mina teorier, säger Peter Wallmark till Bulletin.

En källa med insyn menar att det har uppstått någon form av konflikt, eller maktkamp, mellan Wallmark och Henrik Vinge och hans fru Linnéa. Wallmark och paret Vinge har stått varandra nära, men det gör de inte längre.

– Peter Wallmark var på riksdagslistan ena dagen, bara någon dag senare kom uteslutningsärendet. Det osar verkligen katt om det här, säger en källa till Bulletin.

Jobbat med Wallmark

Linnéa Vinge har jobbat med Peter Wallmark i fyra år som hans assistent och tillsammans med frun Christina umgicks paren frekvent under en lång period.

– Det var inte länge sedan jag och Henrik åt lunch tillsammans, säger Wallmark och fortsätter:

– Men sedan mars och nomineringsmötet har jag inte hört ett ord från Henrik Vinge.

Sprickan mellan Wallmark och Vinge har fått Sverigedemokraternas fasad i kommunen och regionen att krackelera. Det spekuleras vilt om vem som gjort vad, enligt den initierade källan. Något som Expressen var först att rapportera om.

Flera kastas ut

Det är inte bara Peter Wallmark som kastas ut ur Sverigedemokraterna, enligt flera källor till Bulletin ska även Christina Wallmark (fru till Peter Wallmark) och Urban Emson uteslutas ur partiet. De två ska enligt uppgifter uteslutas i juni.

Christina Wallmark var placerad som andranamn på partiets lista i Region Stockholm vid valkonferensen i mars. Den 7 april fick hon reda på att hon står under utredning på uppmaning av Henrik Vinge. Något som väckt upprörda känslor inom partiet.

– Minst fem av de tio toppnamnen på regionslistan har hoppat av efter det här och flera medlemmar har planer på att lämna partiet, säger Peter Wallmark

Urban Emson lade fram ett eget förslag till lista, som också röstades igenom på valkonferensen. Det förslaget revs senare upp med förklaringen att ”Valberedningens förslag har en särställning”. Det har bland annat även Expo rapporterat om.

– Det är verkligen inte initierat av gräsroten i partiet, säger Wallmark.

Partiet trogen

Wallmark har inga planer, trots uteslutningen, på att lämna sin post i kommunfullmäktige och förtroendeuppdragen före valet. Han har heller inga planer att byta parti inför det stundande valet heller.

– Jag är för mycket sverigedemokrat och har svårt att se mig själv som något annat. Jag tänker fullfölja mandatperioden ut, sedan ska jag ägna mig åt familjen med barn och barnbarn, avslutar Wallmark.

Tillägg

Efter Bulletins publicering har Sverigedemokraterna inkommit med dementi per mejl från pressekreteraren, Christian Krappedal, om tre uppgifter i artikeln. Enligt dem stämmer inte följande uppgifter som vi fått:

1. Linnéa Vinge har aldrig jobbat som Peter Wallmarks assistent.
2. Utredningen gällande Christina Wallmark har inte startats på grund av uppmaning från Henrik Vinge. Det är Medlemsutskottet som startar utredningar.
3. Att minst fem av de tio toppnamnen på regionlistan har hoppat av stämmer inte. Ingen har hoppat av.

Wallmark svarar

Efter SD:s dementi på Bulletins uppgifter svarar Peter Wallmark via mejl på de tre påståendena från Christian Krappedal.

1. Linnéa Vinge har varit anställd som politisk sekreterare. Den politiska sekreteraren ska vara de arvoderade politikerna behjälpliga, assistent i vardagligt tal. Peter Wallmark är har varit ensam arvoderad.

2. Medlemsutskottet initierar inga utredningar. De responderar på initiativ från någon som har rätt att väcka ett personärende. I det här fallet var det på initiativ av Henrik Vinge efter önskemål från Linnéa Vinge.

3. Bifogar valberedningens förslag som i sin helhet vann bifall på valkonferensen den 19 mars och den lista som senare skickades in till Länsstyrelsen av Linnéa Vinge.

Till vänster är valberedningens förslag som röstades fram på valkonferensen 19 mars och till höger är listan som skickades in till Länsstyrelsen.

Läs även: SD: Försvarsanslagen bör uppnå två procent av BNP redan 2025

Tomas Hedlund

Bulletins redaktionschef. Tips mottages gärna! tomas@bulletin.nu