Facebook noscript imageIntervju: Gudrun Schyman om Klimatalliansen: ”En blåslampa”
Nyheter
Intervju: Gudrun Schyman om Klimatalliansen: ”En blåslampa”
Före detta partiledaren för Fi, Gudrun Schyman. Numera talesperson för Klimatalliansen som ställer upp i valet. Foto: Johan Nilsson/TT Christine Olsson/TT
Före detta partiledaren för Fi, Gudrun Schyman. Numera talesperson för Klimatalliansen som ställer upp i valet. Foto: Johan Nilsson/TT Christine Olsson/TT

Den tidigare partiledaren för Feministiskt Initiativ, Gudrun Schyman, kampanjar för fullt för Klimatalliansen. Rörelsen, som inte säger sig vara ett parti, men som har en registrerad partibeteckning hos Valmyndigheten, har en talesperson med kopplingar till klimataktivistgruppen Extinction Rebellion. Bulletin har samtalat med Schyman.
– Det är väldigt bråttom att få ner utsläppen. Det är prio ett, säger den förra Fi-ledaren.

Klimatalliansen fick sin partibeteckning godkänd av Valmyndigheten för både riksdag, region och kommunfullmäktige i mars i år. Nu är rörelsen ute och kampanjar för fullt på gator och torg med siktet inställt på att bekämpa klimatkrisen.

– Det är först nu som vi börjar på allvar. Vi har tagit ledigt från allting annat och är ute och kampanjar, säger Gudrun Schyman till Bulletin.

Vad skiljer er från Miljöpartiet?
– Vi är ju inget parti. Vi är ju en rörelse som består utav väldigt många olika människor, olika åldrar, olika religioner, olika professioner, men vi har enats i oron över att politiken inte tar ansvar för klimatkrisen.

Schyman säger till Bulletin att det krävs samma krisinsikt som vi hade under pandemin, när det gäller klimatkrisen. Partierna behöver ställa sig bredvid varandra och tillsammans utlysa klimatnödläge. Samtliga institutioner, människor och politiker behöver dra åt samma håll, tillägger Schyman.

– Det är bråttom, och vi är en blåslampa i baken på politiker och beslutsfattare. Och vi blåser nog på också ända in i riksdagen, eftersom vi tycker att partierna inte tar frågan på allvar.

Kopplingar till Extinction Rebellion

Gudrun Schyman var tidigare partiledare för Feministiskt Initiativ. Hon avgick efter valet 2018 men hennes engagemang för feminism står sig ändå starkt trots att fokuset nu är inställt på klimatet.

Klimatallainsen verkar till synes vara ett enfrågeparti då de enbart driver klimatrelaterade frågor på sin hemsida. Klimatalliansen har fyra talespersoner, Gudrun Schyman, William Grönlund, Mariam Jallow Tholosan och Pontus Bergendahl.

Pontus Bergendahl har kopplingar till klimataktivistgruppen Extinction Rebellion. Under sommaren 2021 utförde han tillsammans med ett 30-tal klimataktivister en demonstration i Malmö där de blockerade trafik. I mars i år dömdes han till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Läs även: Klimataktivister blockerade trafiken i centrala Stockholm

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu