Facebook noscript imageStatsministerns dystra sommartal: ”Ohållbar migrationspolitik”
Politik
Statsministerns dystra sommartal: ”Ohållbar migrationspolitik”
Statminister Magdalena Andersson håller tal. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Statminister Magdalena Andersson håller tal. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Inledande naturromantiska observationer till trots var det ett mörkt sommartal om skjutningar, kriminalitet och segregation som statsminister Magdalena Andersson levererade i värmen inför publiken på Gustaf Adolfs Torg i Göteborg i söndags.

Under söndagen höll statsministern och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson sitt sommartal på Gustaf Adolfs Torg i Göteborg. Hon inledde med en lyrisk betraktelse över den svenska sommaren, men talet såväl som sommaren fick snabbt en mörkare ton när hon började tala om att det vi älskar med Sverige är under hot.

– Det är många av oss som inte känner igen sig i vårt Sverige, säger hon apropå sommarens många skjutningar med dödade och skadade.

I samband med en utläggning om invandring och segregation noterar hon att den tidigare förda invandringspolitiken inte varit hållbar.

– Vi har lagt om en ohållbar migrationspolitik och vi vill strama upp arbetskraftsinvandringen.

Även om ordet ”volymer” aldrig yppas, tycks det uppenbart att det är dessa som åsyftas, vilket är en klar kursändring från dåvarande statsminister Stefan Löfvens tal från 2015, då han i samband med det årets migrationskris yttrade att ”Mitt Europa bygger inga murar!”

Statsminister Anderson tar i talet även upp behovet av att ställa krav på dem som kommer till Sverige.

– Vi vill skärpa kravet på att lära sig svenska och skaffa arbete.

Hon fortsätter med att diskutera alla problem som drabbar dem som växer upp och lever i segregation, och att många utrikes födda kvinnor inte ens har fått påbörja den resa in på arbetsmarknaden som kvinnor i Sverige gjorde på 50-, 60- och 70-tal. Och att hon vill se ett Sverige där barn ser bägge sina föräldrar gå till arbetet, både män och kvinnor.

– För mig så råder inget tvivel, i Sverige råder svensk jämställdhet för alla kvinnor och män, oavsett var man är född.

På samma sätt som statsministern inte nämner ”volymer” så nämner hon inte heller ”kultur”, men en trolig slutsats är att hon åsyftar att vissa invandrargrupper kan ha en annan syn på jämställdhet och kvinnors deltagande i arbetslivet än den majoritetssvenska.

Gängkriminalitet och segregation

Magdalena Anderssons tal lägger alltså en stor del av fokuset på gängkriminaliteten och hon klargjör att kriminaliteten hotar alla svenska medborgares trygghet och rörelsefrihet, och att situationen är ohållbar.

Andersson beskriver regeringens straffskärpningar och kriminaliseringar av 30 nya handlingar samt resultatet av dessa. Hon hävdar att fler grovt kriminella hamnat bakom lås och bom med långa fängelsestraff som följd. Samtidigt värvas allt yngre ungdomar för att trygga de kriminella gruppernas fortsatta tillväxt.

– Bakom varje gängkriminell som sitter bakom lås och bom, står allt yngre killar redo att ta deras plats, förklararAndersson.

Ny offensiv och svenska språket

Arbetet för att stoppa gängkriminaliteten ska dock fortsätta. Under söndagen presenterades en nationell offensiv för att stoppa de närmast dagliga skjutningarna. Kampanjen ska arbeta med målet att ge samhället handlingsutrymme att återta kontrollen över bostadsområden som gängen tagit över. Detta i sin tur kräver att arbetet för att minska segrationen fortsätter.

Bland annat vill man som sagt alltså att samtliga invånare i Sverige ska lära sig svenska, detta genom att ställa krav på svenskkunskaper för permanent uppehållstillstånd som ett sätt att öka möjligheterna att ta sig igenom skolan och komma in i det svenska arbetslivet.

Liknande förslag om språkkrav från andra partier har tidigare avfärdats av Socialdemokraterna som rasistiska, och 2002 sade man om ett förslag från dåvarande Folkpartiet att detta vore att ”spela samhällets främlingsfientliga krafter rakt i händerna”.

– Vi vill bygga ett samhälle där alla barn som växer upp i Sverige bor i områden där man pratar svenska med varandra. Där barnen lär sig det de ska i skolan och sen går ut i vuxenlivet till jobb eller högre utbildning, sa Magdalena Andersson.

Läs även: Ahmed: Rushdies attentatsman är ingen minoritet

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu