Svenska medborgarna Johan Floderus och Saeed Azizi har utväxlats mot den livstidsdömde Hamid Noury. Det meddelar statsminister Ulf Kristersson (M) på X på lördagen. – Iran kommer att fortsätta att ta utlänningar till fånga och förhandla till sig olika fördelar, säger Iranexperten Nima Rostami.
Ulf Kristersson säger i ett uttalande på X under lördagen att Johan Floderus och Saeed Azizi upplevt helvetet på jorden [i Iran] och att de nu är på väg hem till Sverige i ett plan.
Det är med glädje jag kan meddela att Johan Floderus och Saeed Azizi nu är på ett plan hem till Sverige, och snart ska få återförenas med sina familjer. pic.twitter.com/95WqTTCEtp
— SwedishPM (@SwedishPM) June 15, 2024
EU-tjänstemannen Johan Floderus var på oklara grunder anklagad av den islamiska regimen i Iran för spioneri och riskerade dödsstraff. Saeed Azizi, som har både svenskt och iranskt medborgarskap, avtjänade ett femårigt dödsstraff.
De utväxlas mot den livstidsdömde Hamid Noury, som dömts för grovt folkrättsbrott efter att han 1988 deltog i massavrättningar och tortyr av politiska fångar i iranska fängelset Gohardasht.
Inte förvånad
Irankännaren Nima Rostami är inte förvånad över att det sker en fångutväxling.
– Det här var egentligen förväntat. Förr eller senare skulle vi hamna här. Det var otänkbart att svenska regeringen skulle se på när svenska medborgare avrättades, säger Rostami.
– Men sättet man gjorde det på förvånar. I förhandlingen med Iran har inte Säpo fått med [den dödsdömde svensk-iranske forskaren] Ahmadreza Djalali. I och med att Noury är en stor fisk så förvånar det att inte Djalali ingick i utbytet. Hur har Säpo och Sveriges regering förhandlat. Vad håller man på med? Hur ska man få ut Djalali nu? Det blir helt omöjligt, säger Nima Rostami.
Hur kommer det här att påverka situationen för svenskar utomlands nu?
– Det finns flera aspekter på det här. Ett är att internationell lagstiftning sätts ur spel på grund av terrorverksamhet. Det innebär rent praktiskt att Iran kommer att fortsätta den här strategin och Sverige och andra länder har ingenting att sätta emot.
– Det här är ett sätt att gripa utlänningar, svenskar, och förhandla. Skulle inte Sverige gå med på förhandling kan Iran aktivera sina proxyarméer i Sverige.
Du säger proxyarméer i Sverige, vad innebär det?
– Det handlar om regimtrogna shiamigranter (exempelvis hazarer) och så kallade svenskar med ursprung i shiiitisk diaspora. Iran känner till den svenska sårbarheten, säger Nima Rostami.
Han pekar ut den shiitiska moskén i Järfälla, Iman Ali Center, som huvudkvarter för den iranska regimens påverkansarbete och spioneri i Skandinavien.
Exiliranier som efter lördagens besked om utväxling reser till Iran får skylla sig själva enligt Nima Rostami.
– Det går inte att förbjuda människor att resa till ett annat land. Men regeringen borde vara tydliga med att det är en terrorstat vi har att göra med och att utrymmet att hjälpa är litet.
– Det är ett faktum att Iran har inrättat gisslandiplomati, säger Nima Rostami.
Vad ska Sverige göra?
– Det är Iran som är beroende av diplomatrelationer, inte Sverige. Sverige behöver korrekt bedöma styrkeförhållandena. Stäng ner [Imam Ali Center] moskén så får du se vilken konsekvens det får. Stäng ner möjligheterna för iranska lobbyister och studenter som är lojala med iranska regimen att verka i Sverige.
– Men ska jag vara ärlig tror jag inte att svenska regeringar kommer att göra något av det. Man är för svag. Och på det sättet äventyrar man landets säkerhet.