Facebook noscript imageIsrael markerar mot Iran via Saudiarabien
Magnus Norell
Krönikörer
Israel markerar mot Iran via Saudiarabien
Israel har övat lufttankning över Medelhavet. På bilden Gripen-plan. Foto: Gustav Mårtensson / F21/Försvarsmakten
Israel har övat lufttankning över Medelhavet. På bilden Gripen-plan. Foto: Gustav Mårtensson / F21/Försvarsmakten

Förhandlingarna i Wien om ett nytt kärnavtal med Iran har gått trögt, och Israel sätter press med militära flygövningar över Medelhavet. Informationen spreds via en saudisk nyhetsbyrå, skriver Magnus Norell.

Förhandlingarna i Wien om ett nytt eller modifierat kärnvapenavtal mellan Iran och USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kina (det s.k. Joint Comprehensive Plan Of Action-avtalet, JCPOA) har inte avstannat helt. Men enligt vad USA:s utrikesminister Blinken nyligen sade efter ett möte med den ryske utrikesministern Lavrov i Genève, så krymper tiden för att få till stånd ett avtal som Washington kan skriva under.

Läs även: Norell: Kan Iranavtalet leda till krig?

Samtidigt spänner både Iran och Israel sina muskler i avvaktan på resultatet av förhandlingarna i Wien. Den marina övningen mellan Iran, Ryssland och Kina kan ses som en iransk demonstration om att man, trots att Ryssland är en motpart i Wien, ändå har politiska vänner om det kniper. Blinken uppmanade också Lavrov att använda sig av sina goda kontakter med Teheran och understryka vikten av att ett avtal kommer till stånd.

Men av ändå större intresse i sammanhanget var en notis hos den London-baserade saudiska nyhetsbyrån Elaph som publicerades 21/1. Den beskrev hur Israel övat att tanka attackplan i luften över Medelhavet. Artikeln, som citerade ”arabiska källor”, beskrev en massiv övning som involverade flera israeliska F-15, F-16 och F-35 samt ett tankerplan från Boeing. Hela övningen rubricerades som en förberedelse för en attack mot Iran och dess kärnvapenprogram.

Läs även: Iranier i Danmark spionerade för Saudiarabien

Informationen som Elaph publicerade kan bara ha kommit från Israel, som dock inte uttalat sig officiellt om saken. Att Israel låter en arabisk nyhetsbyrå bli språkrör för en övning med udden riktad mot Iran, är inte så märkligt som det låter. Inget förenar som gemensamma fiender heter det ju och när de gäller Irans kärnvapen (och förvisso iransk regional politik i övrigt) råder stor samstämmighet mellan Israel och flera av hennes arabiska grannar.

Men att Israel låter en saudisk nyhetsbyrå stå för uppgiften är ändå lite anmärkningsvärt. Israel och Saudiarabien har inga diplomatiska förbindelser, även om möten och samtal ägt rum flera gånger under de senaste åren.

Läs även: Israel förbereder den största massevakueringen av judar på 30 år

Hela affären kan framför allt ses som en israelisk manöver för att visa både Iran och de övriga förhandlarna i Wien att Jerusalem förbehåller sig rätten att slå till mot Iran om inget eller ett för Israel dåligt avtal blir resultatet – liksom att Israel har vänner i regionen som också betraktar den iranska regimen som ett hot.

I alla händelser bidrar detta till att öka spänningen i regionen. Möjligen bidrar det också till att förhandlarna i Wien ännu en gång blir påminda om vad som står på spel.

Magnus Norell
Adjunct scholar vid The Washington Institute och Senior policy advisor vid European Foundation for Democracy (EFD) i Bryssel.

Magnus Norell

Adjunct scholar vid The Washington Institute och Senior policy advisor vid European Foundation for Democracy (EFD) i Bryssel.