Streamingtjänsten Netflix serie om Kleopatra (VII), den sista ptolemaiska drottningen av Egypten, har väckt uppmärksamhet eftersom huvudrollen spelas av en afroamerikansk skådespelerska (Adele James), och det uttryckligen sägs i trailern att Kleopatra var svart. De egyptiska myndigheterna är exempelvis upprörda över detta, skriver Jens Jakobsson.
Jag har publicerat flera peer-reviewed artiklar om hellenistisk historia (plus en svensk bok, Alexanders Arvtagare), och ska försöka reda ut vad historikerna vet om Kleopatra VII:s bakgrund (född 69 f.Kr., död 12 augusti 30 f.Kr. Däremot kommer jag helt att hålla mig ifrån frågor om ifall någons etnicitet spelar roll för vilka filmer hen kan spela i. Det får andra debattera. Netflix kallar dock serien en dokumentär, vilket gör det lite mer komplicerat. På en dokumentär ställs högre krav på autenticitet.
Vi börjar från början. De antika makedonierna var ett annat folk än de som idag kallas makedonier. Åtminstone många av dem talade ett språk som var besläktat med de grekiska dialekterna söder om dem, men ändå annorlunda nog att vara svårförstått. Grekerna beskrev folken norr om dem som mer ljushyade. Hur mycket är svårt att veta, även om dna-studier i Svante Pääbos anda ger oss allt mer detaljerad information.
Kleopatras förfader Ptolemaios I var en makedonsk general. Han grundade, efter den makedonske kungen Alexander den Stores död år 323 f Kr, ett imperium med bas i Egypten, men det omfattade även tidvis södra Syrien (dagens Israel/Palestina och Libanon) samt Cypern och östra Libyen, med olika baser i Medelhavet. Ptolemaierna införde tidigt sedvänjan att gifta sig incestuöst, vilket kan tyckas förfärligt, men prinsarna och prinsessorna växte inte upp ihop, och som den finlandssvenske sociologen Edward Westermarck visat är detta den kritiska faktorn för oviljan att begå incest.
Det mest ambitiösa projektet att sammanställa ptolemaiernas familjeträd genomfördes av forskaren Chris Bennett, och finns tillgängligt online.
Där finns alla källor, från hieroglyfer till antika och moderna historiker. Något förenklat: Ptolemaios V (faraon bakom Rosettestenen) var produkten av flera generationers äktenskap mellan nära släktingar och andra makedonska dynastier. Runt 194 f. Kr. gifte han sig med prinsessan Kleopatra I från den andra stora hellenistiska staten, det Seleukidiska riket (vars centralområden då sträckte sig från Syrien till Iran). Den första Kleopatra var makedonier, med kanske en fjärdedel iranskt blod från äktenskap med persiska adelskvinnor. Efter det gifte sig faraonerna vanligen med systrar eller systerdöttrar (som även var deras brorsdöttrar). Obehagligt, men enkelt att följa.
Runt år 80 f. Kr. var det Ptolemaiska riket kraftigt försvagat; det höll på att bli en romersk lydstat. Dynastins medlemmar flyttade runt mellan huvudstaden Alexandria och Cypern, och slogs inbördes. Kleopatra VII:s far var faraon Ptolemaios XII, och han beskrivs i vissa källor vara en oäkting – att hans mor var en älskarinna, men kanske var det propaganda. Han gifte sig med en kvinna som kallas Kleopatra V, som uppenbarligen ansågs ha god nog härstamning för att bli en faraos drottning, även om vi inte har uttryckliga källor på hennes härstamning. Eftersom samma namn återanvändes i alla generationer finns det gott om missförstånd. Bennett menar att hon var en ”äkta” prinsessa; hon var i vart fall vår Kleopatras mor. Ptolemaios XII kan ha gift om sig – vissa spekulerar i att det för första gången var med en inhemsk egyptiska, för att stärka sitt lokala stöd i en tid när han var helt i händerna på romarna – men det rör inte vår Kleopatra. Man kan tillägga att vissa av de sena kungligheterna var födda i det afrikanska Alexandria, andra på det europeiska Cypern och några kanske i det asiatiska Syrien. Det är tre världsdelar, men det är en meningslös indelning – vi talar om ett rike i sydöstra Medelhavet.
Men om det fanns någon okänd farmor och mormor och så vidare – var kom de ifrån? De exempel vi har på ”oäkta” ptolemaiska barn handlar om kvinnor från det hellenistiska hovet, vanligen med grekiska namn, även om någon kanske var av egyptiskt ursprung. Egyptierna av idag ses ofta som araber, men de har likt många folk i Mellanöstern blivit arabiserade – de talar arabiska och de flesta har övertagit den arabiska religionen islam, efter den arabiska erövringen på 600-talet e. Kr. De antika egyptierna blev givetvis inte utrotade när en grupp arabiska krigare tog över detta land med miljontals invånare.
Artiklarna ovan visar att de antika egyptiernas dna kan ha varit mer besläktat med människor i Mellanöstern och Mindre Asien än idag; det är en oerhört komplicerad fråga eftersom dna:t kommer från mumier, och det är inte säkert att de som hade råd att mumifieras var identiska med majoritetsbefolkningen.
Kleopatra VII kan teoretiskt sett bara haft två förfäder – sin första namne och Ptolemaios VI – och då varit i huvudsak av europeiskt ursprung. Eller också kan det ha funnits någon älskarinna, av okänd identitet. Det sägs att hon lärde sig det egyptiska (koptiska) språket, men återigen: prinsessor uppfostrades knappast av sin mor, och Kleopatra VII var mycket bildad.
Vi har inga bevarade avbildningar av någon som säkert kan identifieras som Kleopatra VII i färg, förutom spår av rött pigment i någon av hennes statyers hår. Men rött pigment var dyrbart, och faraonerna färgade ofta håret rött. Kleopatra kan ha varit ljushårig – eller mörkhårig. Forskarna träter om porträtten är välliknande eller idealiserade – på sina mynt med Marcus Antonius har Kleopatra samma profil som han, så kallade politiska anletsdrag. Påståendena att hon hade en markerad näsa stöds i viss mån av att dottern (se nedan) också hade det, på mynt slagna i Mauretanien (då ett namn på ungefär dagens Marocko). Även om vi hade haft en avbildning i färg hade den inte säkert varit pålitlig, för könsrollerna innebar att egyptiska faraoner ofta avbildas som betydligt mer solbrända (de var ute i fält och slogs) än drottningar (som fick vara inne i svala palats).
Shakespeare beskriver Kleopatra som mörkhyad, men han levde 1600 år senare och hade inga specialkunskaper – han utgick väl från vad han hört om hur egyptier ser ut. Några indikationer på att hon hade anor från Afrika söder om Sahara är svårt att få fram.
Vi vet hur det gick för Kleopatra: hon fick först en son med Julius Caesar, men gifte sig efter mordet på honom med den romerske generalen Marcus Antonius. När de förlorade mot Augustus, Roms förste kejsare, begick de självmord – Kleopatra enligt legenden genom att låta sig bitas ihjäl av ormar. Egypten blev en romersk provins. Hennes söner avrättades eller försvann, men hennes dotter Kleopatra Selene giftes bort med en nordafrikansk furste. Deras son, Ptolemaios av Mauretanien, var den siste kungen i släkten. Här kan man väl med någon sannolikhet anta att han hade lite mörkare hudfärg. Vad nu sådant spelar för roll. Egypten har styrts av otaliga mer eller mindre inhemska dynastier, en dynasti från Sudan, och så en från det nordliga Makedonien.
Jens Jakobsson