Facebook noscript imageJämställdhetsmyndigheten ska kartlägga barnäktenskap i Sverige
Politik
Jämställdhetsmyndigheten ska kartlägga barnäktenskap i Sverige
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L). Foto: Claudio Bresciani / TT
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L). Foto: Claudio Bresciani / TT

Regeringen har nu beställt en kartläggning över alla som lever i barn- och tvångsäktenskap i Sverige. Uppdraget kommer att utföras av Jämställdhetsmyndigheten.
– Det här är nånting som vi har blundat för alldeles för länge, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) till TT.

Hur många barn som ingår i äktenskap i Sverige finns det i nuläget ingen kännedom om. Det vill regeringen se ändring på och ger därför Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att kartlägga hur utbrett det är.

Utöver barnäktenskap kommer även mängden tvångsäktenskap och månggifte att utredas, samt förekomsten av arrangerade äktenskap.

– Det finns indikationer på att det förekommer tvångsäktenskap, månggifte och barnäktenskap. Jag ser det här som ett jätteviktigt uppdrag för att vi ska få upp ögonen för omfattningen av den här problematiken, säger Paulina Brandberg till TT.

Någon tidigare kartläggning har inte gjorts av fenomenet, menar Brandberg. Enligt henne har det länge funnits en okunskap och ängslighet kring hedersrelaterade frågor.

– Det drabbar i slutändan den här utsatta gruppen. Den ängsligheten behöver vi få bort, vi behöver få se hur utsatt den här gruppen faktiskt är.

I februari 2025 kommer kartläggningens resultat att redovisas.

Läs även: Strandhäll om förbud mot kusinäktenskap: ”Genuin skitfråga”

Nyhetsredaktionen