Starka krafter verkar för att EU ska förbjuda vitt snus. Trots att frågan berör många svenskar visar regeringen och de politiska partierna lite intresse för frågan. Men Jan Emanuel från Folklistan ryter ifrån desto mer.
Det tobaksfria vita snuset har blivit ett populärt alternativ till traditionellt snus i Sverige. År 2022 innehöll en av fyra dosor som såldes i Sverige vitt snus. Bland kvinnor och ungdomar har det blivit särskilt populärt.
Det vita snuset med sina ofta söta och fräscha smaker har även slagit igenom internationellt. I februari i år rapporterade SVT Nyheter att ett icke namngivet svenskt tobaksbolag under 2023 exporterat nästan 285 miljoner dosor vitt snus till USA, vilket utgjorde en ökning med 62 procent jämfört med året innan.
Den för amerikanerna nya tobaksprodukten har även orsakat en moralpanik i USA, där medier rapporterat att det vita snuset, som kallas ”nikotinpåsar” i USA, ”utgör en fara för ungdomar”. Den demokratiska senatorn Chuck Schumer kallar istället nikotinpåsarna för ”påsar packade med problem” och kräver att de regleras hårdare.
Hemlig EU-studie vill ha ett förbud
Det vita snuset har även exporterats till EU-länder där vanligt snus är förbjudet. En analys från Campaign for Tobacco-free kids har indikerat att marknaden för vitt snus fördubblades i Kroatien, Tjeckien, Slovakien och Danmark mellan åren 2020 och 2021.
Belgien, Nederländerna och delar av Tyskland har valt att helt förbjuda det vita snuset medan Sverige har infört samma 18-års-gräns för vitt snus som gäller för traditionella nikotinprodukter. Men i andra länder säljs produkten oreglerat, och för EU i stort saknas gemensamma regler för det vita snuset.
I oktober förra året skrev Sverigedemokraternas Europaparlamentariker Charlie Weimers ett längre inlägg på plattformen X där han avslöjade en hemlig studie som vill verka för att EU förbjuder vitt snus helt och hållet.
”Att EU:s snusförbud är en framgång är helt fel. Det är faktiskt snuset som gör att Sverige är det enda landet i EU som är på väg att nå FN:s mål om rökfritt samhälle (definierat som mindre än 5% rökare) vilket räddat många liv” skrev Weimers i inlägget, där han påpekade att det svenska undantaget från EU-förbudet mot traditionellt snus inte gäller för andra nikotinprodukter.
”Ifall EU-kommissionen och medlemsstaterna accepterar rapportens rekommendation kommer det vita snuset även förbjudas i Sverige. Män har i stor utsträckning valt bort rökning till förmån för snus medan kvinnor som söker mindre farliga alternativ oftare väljer det vita snuset. Därför skulle ett sådant förbud slå extra hårt mot kvinnor” skrev Weimers vidare i inlägget.
Frågan engagerar även svenska snuskonsumenter. Enligt en enkät som snusföretaget Min Prilla genomfört anser 73 procent att ett EU-förbud mot vitt snus är ”mycket dåligt”, medan 15 procent anser att det är dåligt. Endast 7 procent har ingen uppfattning, medan 4 procent anser att ett förbud är ”bra” eller ”mycket bra”.
Av enkätens 469 respondenter svarar nära 44 procent att frågan har ”avgörande betydelse” för hur de kommer rösta i Europavalet, medan 47 procent svarar att det har ”viss betydelse”. Något över 8 procent anger att det har ”liten” eller ”ingen betydelse”.
Svalt intresse från regering, myndigheter och politiker
Trots det stora intresset från allmänheten har dock intresset hos politiker och myndigheter varit mycket svalt. När Bulletin tillfrågade samtliga riksdagspartier samt några andra kom inte något svar från riksdagspartierna. Mikail Yüksel från Partiet Nyans svarade att partiet är för en strikt alkohol- och tobakspolitik, varför de gärna vill se varningstexter, men däremot inga förbud.
Det enda parti som svarade utförligt är partiet som inte är något parti enligt dem själva, det vill säga Folklistan. Jan Emanuel skräder inte orden:
”Ge fan i vårt snus. Reglering gällande Marknadsföring riktad mot barn och om skadeverkan fysiologiskt bevisligen (forskningsbaserat) kan påvisas, så varningstext kring detta. I övrigt, Ge fan i vårt snus. Inget EU ska lägga sig i. Oavsett färg på snuset” skriver Jan Emanuel.
Socialminister Jakob Forssmed meddelade till Dagens Nyheter:
”Vi har inte deltagit i någon konsultation med kommissionen. När konkreta förslag finns så kommer regeringen ta ställning till dessa”
– Om Sverige vill slå vakt om det vita snuset bör man agera politiskt i tid, vilket verkar vara nu, sade handelsprofessorn Jörgen Hettne till DN.
Moderaternas Europaparlamentariker Tomas Tobé uppger emellertid att hans parti försöker påverka EU-kommissionen i frågan.
– Jag är bekymrad, men känner också att vi är på frågan tidigt. Det gör att man kan skapa ett tryck. Från Moderaterna lägger vi kraft på att bilateralt försöka påverka EU-kommissionen i den här frågan redan nu, säger han till DN.
EU-kommissionens linje brukar emellertid utformas i samråd med organisationer, företag och medlemsländernas myndigheter för att få fram lagförslag med brett stöd i medlemsländerna, vilket innebär att länder som avviker från konsensus måste bevaka att deras intressen vägs in.
När Konsultbyrån Open Evidence, vars analys ligger till grund för kommissionens kommande lagförslag, skickade ut en 15-sidig enkät om frågan till medlemsländerna under sommaren besvarade Socialdepartementet enkäten via en länk, utan att spara sina svar. Sedan tackade man nej till en uppföljande intervju med konsulterna.
Även Folkhälsomyndigheten tackade nej till en intervju med konsulterna, och när konsultbyrån anordnade en digital workshop i oktober, där förslaget om att förbjuda det vita snuset skulle diskuteras, valde de svenska myndigheterna att inte delta, enligt uppgifter till DN.
fakta
Bulletins fråga till partiernas toppkandidater
Flera EU-länder har förbjudit så kallat vitt snus eller nikotinpåsar, en produkt som ännu inte reglerats på EU-nivå, något som väntas ske i höst. En reglering kan komma att handla om varningstexter på dosorna, regler för hur produkten får marknadsföras, avskräckande höga minmiskatter eller till och med ett säljförbud.
Hur kommer du agera som EU-parlamentariker kring nikotinpåsarna? Vilken reglering, om någon, kommer du att stödja?